Zadanie
Monia:

Pole zamalowanego trójkąta jest równe 1. Oblicz pole trójkąta ABC, wiedząc, że |AE|=|EG|,
|EF|=|FB|, |FG|=|GC|. Przedstaw swoje rozumowanie.
12 kwi 19:22
ite:
|EF|=|FB| → PEFG=PBFG=1 (trójkąty mają wspólną wysokość)
|AE|=|EG| → itd.
|FG|=|GC| →
wyszukaj trójkąty o równych podstawach i wysokościach
12 kwi 19:40
a7: PΔFBG=1 PΔCGB=1 (ta sama podsatwa co FGi ta sama wysokość) PΔAEB=2 PΔCGE=1
(podstawa CG=GF wspólna wysokość) PΔCEA=1 (GE=AE , wspólna wysokość, a wcześniej PΔCGE=1)
PΔABC=1+1+1+2+1+1=7
12 kwi 19:49