parametr
Bart: Wyznacz paramtr a tak że pierwiastki rówanian x2+(a−2)x−(a−1)(2a−3)=0 spełniają
warunek x1=x2 2.
12 kwi 18:04
Szkolniak: Δ=9a
2−24a+16=(3a−4)
2 ⇒
√Δ=|3a−4|
| | 2−a−|3a−4| | | 2−a+|3a−4| | |
x1= |
| , x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dalej dasz radę?
12 kwi 22:08
Patryk: Ze wzorów Viete'a też da radę to zrobić
12 kwi 22:17
tekit: @Szkolniak z tego co napisales wynika ze x2 > x1, czyli x1 = x22 nigdy nie zajdzie
12 kwi 22:23
Saizou :
niech x2=y
x1+x2=−(a−2)
x1*x2=−(a−1)(2a−3)
y2+y=2−a
y3=−(a−1)(2a−3)
i mamy do rozwiązania taki układ
12 kwi 22:25
Szkolniak: tekit − podstaw w x1 i x2 pod 'a' podane przeze mnie wartości i zobacz czy wychodzi
równość x1=x22.
12 kwi 23:26