optymalizacja
Patryk: Dana jest funkcja f(x) = x2−1 oraz punkty A=(8,3) oraz B=(16,−2). Znajdź współrzędne punktu C
należącego do wykresu funkcji f, tak aby suma kwadratów odległości między punktami A i C oraz
B i C była największa. Oblicz tę sumę.
Generalnie to zrobiłem zadanie i doszedłem do takiego równania
2x4 − 4x2 − 48x + 337
f(x) = 2x4 − 4x2 − 48x + 337
f '(x) = 8x3 − 8x − 48 = 8(x−2)(x2+2x+3)
Dotąd jest dobrze bo sprawdzałem w odpowiedziach i teraz tak, pochodna zeruje się tylko dla
x=2, x2+2x+3 jest dla R większe od zera czyli wychodziło by na to, że:
f '(x) > 0 dla x>2
f ' (x) < 0 dla x < 2
Z tego wychodzi, że x=2 to minimum lokalne a nie maksimum, mógłby ktoś wskazać błąd w moim
rozumowaniu? Bo powinno wyjść, że jest to max a nie min...
12 kwi 17:38
ICSP: nie będzie wartości największej.
Mogę uciekać z punktem na tej paraboli do nieskończoności −> wtedy suma kwadratów będzie się
zwiększała.
Zadanie powinno prosić o minimum a nie maksimum.
12 kwi 17:46
Patryk: Zadanie z matury próbnej z Operonu, czyli błąd w treści
12 kwi 17:56
Patryk: Dzięki za odpowiedź
12 kwi 17:56
salamandra: Dobrze masz, jaka jest odpowiedź z ciekawości? Bo sobie też rozwiązałem
12 kwi 18:12
ICSP: nie istnieje.
12 kwi 18:13
salamandra: tak, ale może odpowiedź jest dla minimum, a tylko w treści się pomylili
12 kwi 18:16
ICSP: (2,3)
12 kwi 18:16