równanie
Kasia: Rozwiąż równanie z paremetrem m>0: √m+x+√m−x = x.
12 kwi 17:28
ICSP: Zacznij od ustalenia dziedziny.
12 kwi 17:32
Kasia: x∊(−m,m) i co dalej?
12 kwi 17:34
ICSP: D : x ∊ (0 ; m) − dla ujemnych x równanie nie może mieć rozwiązania. Nie ma sensu ich
rozpatrywać.
Dla tak określonej dziedziny możesz podnieść równanie stronami do kwadratu.
12 kwi 17:37
Kasia: m+x+m−x−2√m2−x2=x2
−2√m2−x2=x2−2m
i z nów?
12 kwi 17:40
ICSP: i dalej
m2 − x2 − 2√m2 − x2 + 1 = m2 − 2m + 1
(√m2 − x2 + 1)2 = (m − 1)2
dalej już bardzo prosto.
12 kwi 17:44