Ekstremum max, min
Patryk: Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji:
| | 1 | |
f(x) = |
| , x∊<1,2) ∪ (2, 3> |
| | x2−4 | |
Ekstremum lokalne wyszło równe 0, czyli nie należy do dziedziny. W odpowiedzi mam podane, że w
powyższym przykładzie zarówno min i max nie istnieją, dlaczego? Nie można wziąć wartości dla x
= 1 i 3 o określić między nimi które będzie max i min?
12 kwi 13:57
Jerzy:
A dla jakiego x ta funkcja osiąga wartość 0 ?
12 kwi 14:02
salamandra: D: R\ {−2, 2}
f'(x)=0 ⇔ −2x=0 ⇒ x=0
wychodzi na to, że w przedziale (0;
∞) \ {2} maleje
12 kwi 14:04
Jerzy:
Ułamek osiąga wartość najmniejszą,gdy mianownik jest największy oraz największą,gdy mianownik
jest najmniejszy
12 kwi 14:05
Jerzy:
@salamandra, czytaj treść zadania z uwagą,bo dziedzina jest już określona w treści.
12 kwi 14:07
salamandra: zrozumiałem, jednak skąd wynika, że skoro pochodna < 0 w przedziale (0;∞), czyli od zera
maleje, to dla x=3 będzie wartość większa niż np. dla x =1?
12 kwi 14:12
Jerzy:
I do czego tutaj potrzebna pochodna ?
12 kwi 14:12
Jerzy:
Przemyś to zadanie jeszcze raz.
12 kwi 14:13
salamandra: Masz rację, natomiast nadal zastanawiam się z czego wynika to o czym napisałem 14:12
12 kwi 14:14
Saizou : Kiedy ułamek 1/a przyjmuje wartośc największą a kiedy najmniejsza? Dla jakiego a?
12 kwi 14:15
Jerzy:
@Saizou,czytaj 14:05
12 kwi 14:17
Patryk: To jak to będzie w końcu? Bo dla x=0 mam ekstremum ale nie należy ono do dziedziny więc odpada,
pozostają niby argumenty graniczne przedziału, ale w odpowiedziach mam, że ani max ani minimum
lokalne nie istnieje i tego nie łapie..
12 kwi 14:19
salamandra: Bo w dziedzinie podanej w zadaniu już pochodna nie przetnie ani razu osi X, dlatego chyba nie
ma ekstremum lokalnego− trzeba zrobić tak jak Jerzy powiedział− wartość ułamka jest
najmniejsza, kiedy mianownik jest największy itp
12 kwi 14:21
Jerzy:
Przeczytaj uważnie 14:05
12 kwi 14:21
Jerzy:
Szukaj maksimum i minium mianownika w podanej dziedzinie.
12 kwi 14:23
Patryk: A chwila, czy dziedzina dla f(x) obowiązuje równiez dla jej pochodnej?
12 kwi 14:25
Jerzy:
A po co ci pochodna w tym zadaniu ?
12 kwi 14:26
salamandra: nie licz pochodnej, na discordzie ci wyjaśnię dokładnie, jak nadal nie wiesz
12 kwi 14:26
Patryk: No pochodna była potrzebna, że sprawdzić ekstrema na początku
12 kwi 14:26
Jerzy:
Czy te nadal nie rozumiesz,że liczenie pochodnej w przypadku tej funkcji jest zbędne ?
12 kwi 14:28
Jerzy:
Patrz 14:23
12 kwi 14:28
Patryk: A dobra, wiem o co chodzi, bo ta funkcja miejsc zerowych nie ma, never mind
12 kwi 14:29
Jerzy:
I nikt nie pytał o miejsca zerowe.
12 kwi 14:30
Patryk: No dobra, to szukam tylko dla przedziału, wychodzą wartości −2/9 oraz −6/25 ?
12 kwi 14:31