2−x | ||
Wolframy i inne dają jakiś dziwny wynik, wg. odpowiedzi powinno wyjść −arcsin( | ) | |
√5x |
dx | ||
∫ | ||
x * √x2 + x − 1 |
t2+1 | ||
x= | ||
2t+1 |
2t2+t−t2−1 | ||
t−x= | ||
2t+1 |
t2+t−1 | ||
t−x= | ||
2t+1 |
2t(2t+1)−2(t2+1) | ||
dx= | dt | |
(2t+1)2 |
2t2+2t−2 | ||
dx= | dt | |
(2t+1)2 |
2t+1 | 2t+1 | 2(t2+t−1) | ||
∫ | dt | |||
t2+1 | t2+t−1 | (2t+1)2 |
dt | ||
2∫ | ||
t2+1 |
1 | ||
t= | ||
x |
dx | ||
∫ | ||
x2√1+1x+1x2 |
1 | ||
t= | ||
x |
dt | dt | ||||||||||||||||||
−∫ | =−∫ | ||||||||||||||||||
√1−t−t2 |
|
dt | 2 | dt | ||||
−∫ | =− | ∫ | } | |||
√1−t−t2 | √5 | √1−(2t+1√5)2 |
dt | 2t+1 | |||
−∫ | =−arcsin( | )+C | ||
√1−t−t2 | √5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |