matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rówanie
Kasia:
Rozwiąż 4x
2
−6x−6−x
√
x
2
−x−1
=0
12 kwi 11:37
ICSP:
4x
2
− 6x − 6 − x
√
x
2
− x − 1
= 0 // * 6 36x
2
− 36x − 6 − 6x
√
x
2
− x − 1
= 12x
2
x
x
2
6
2
(
√
x
2
− x − 1
)
2
− 6
√
x
2
− x − 1
*x + (
)
2
= 12x
2
+
2
4
1
49
(6
√
x
2
− x − 1
−
x)
2
=
x
2
2
4
(6
√
x
2
− x − 1
− 4x)(6
√
x
2
− x − 1
+ 3x) = 0 Pierwszy nawias 6
√
x
2
− x− 1
= 4x, zakładam x > 0 36x
2
− 36x − 36 = 16x
2
20x
2
− 36x − 36 = 0
9 + 3
√
29
9 − 3
√
29
x =
lub x =
10
10
drugi należy odrzucić ze względu na założenie x > 0 Drugie równanie zostawiam tobie.
12 kwi 11:51
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick