...
f123: Wyznacz wartosc liczbowa x
√5 − x = 5 − x2
12 kwi 11:17
ICSP: 5 − x
2 ≥ 0 i x < 5 ⇒ |x| <
√5
5 − x = (5 − x
2)
2
x
4 − 10x
2 + x + 20 = 0
x
4 = 10x
2 − x − 20
(x
2 + y)
2 = (10 + 2y)x
2 − x + y
2 − 20
| | 9 | |
Δy = 1 − 4(10 + 2y)(y2 − 20) = 0 ⇒ y = − |
| |
| | 2 | |
| | 9 | | 1 | |
(x2 − |
| )2 = x2 − x + |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 9 | | 1 | |
(x2 − |
| )2 = (x − |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
(x
2 − x −4)(x
2 + x − 5) = 0
12 kwi 11:31
ICSP: reszta to rozwiązanie równania kwadratowego i wybranie tych rozwiązań które spełniają warunek
zapisany w pierwszej linijce.
12 kwi 11:33
ICSP: i czekam na Mariusza
12 kwi 11:35
f123: @ICSP no dobra, a da sie to jakos zrobic nie podnoczac obu stron do kwadratu?
12 kwi 20:24
ICSP: Możesz podstawić t = √5 − x
ale koniec końców sprowadzi się to do tego samego.
12 kwi 20:33
Jerzy:
I założyć, że t ≥ 0
12 kwi 21:54