pole
Mirus: Przygotowanie do matury
Dlugośc boku AB równoległoboku ABCD równa jest 2, a kąt BAD=45o. Punkty E,F lezą na
przekątnej BD tak że ∡ AEB=∡ CFD=90o, 2|BF|=3|BE|. Oblicz pole tego równoległoboku.
12 kwi 08:37
Kacper:
12 kwi 10:02
Mirus: 
?
12 kwi 10:47
f123: A to zadanie z poziomu podstawowego

12 kwi 11:14
Saizou: Zastanów się czy taka relacja między odcinkami może zachodzic
12 kwi 11:45
Mirus : Wg mnie może zachodzić a czemu
12 kwi 12:10
Saizou :

Niech BF=x oraz EF=y. Z treści zadania mamy, że
2x=3(x+y)
2x=3x+3y
−x=3y sprzeczność, bo x,y są dodatnie.
12 kwi 16:06
Mirus:

A przy takim rysunku?
12 kwi 16:20
Saizou :

h=
√2
a
2+2=25x
2
a
√2+a
2=15x
2
5a
√2+5a
2=3a
2+6
2a
2+5
√2a−6=0
Δ=50+48=98→
√Δ=7
√2
12 kwi 20:26