parametry
salamandra: Dane jest równanie px2−(p+1)x−p+2=0 o niewiadomej x. Wyznacz zbiór wartości parametru p, dla
których to równanie ma:
a) co najmniej jedno miejsce zerowe
b)dwa rozwiązania x1 i x2 spełniające warunek |x1|+|x2|≤2
Podpunkt a) gotowy, nie wiem jak za te moduły się zabrać.
11 kwi 19:34
Mirus: B podnieś obie strony do kwadratu
11 kwi 19:53
Mirus: I wzory skróconego mnożenia i vieta
11 kwi 19:54
Jerzy:
I uwaga: |x|2 = x2
11 kwi 20:53
Mila:
b) Δ>0, p≠0
|x1|+|x2|≤2 /2
x12+2|x1*x2|+x22≤4
(x1+x2)2−2x1*x2+2|x1x2|≤4
11 kwi 22:53
salamandra: dzięki, będę próbował
11 kwi 23:41
salamandra: |x1|+|x2|≤2 /
2
x
12+2|x1|*|x2|+x
22≤4
(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2+2|x
1x
2|≤4
| | −p−1 | | −p+2 | | −p+2 | |
( |
| )2−2*( |
| )+2*| |
| |≤4 |
| | p | | p | | p | |
| p2+2p+1 | | −2p+4 | | −p+2 | |
| −( |
| )+2*| |
| |≤4 |
| p2 | | p | | p | |
| p2+2p+1 | | −2p2+4p | | −p+2 | |
| −( |
| )+2*| |
| |≤4 |
| p2 | | p2 | | p | |
| p2+2p+1+2p2−4p | | −p+2 | |
| +2*| |
| |≤4 |
| p2 | | p | |
| 3p2−2p+1 | | −p+2 | |
| +2*| |
| |≤4 |
| p2 | | p | |
Teraz rozbijam na przypadki, gdy wartość pod modułem <0 i ≥ 0? O ile oczywiście nie popełniłem
gdzieś błędu rachunkowego
12 kwi 15:20
salamandra: ok, napiszę jak myślę:
| | −p+2 | |
1) |
| <0, gdy p∊(−∞;0) U (2;+∞) |
| | p | |
(p
2−6p+1)p
2=0
p=3+2
√2 v p=3−2
√2 v p=0 (pierwiastek dwukrotny)
p∊<3−2
√2; 3+2
√2>
część wspólna p∊(2;3+2
√2>
| 3p2−2p+1−2p2+4p | | 4p2 | |
| − |
| ≤0 |
| p2 | | p2 | |
(−3p
2+2p+1)p
2=0
| | −1 | |
p= |
| v p=1 v p=0 (pierwiastek dwukrotny) |
| | 3 | |
cz. wspólna: p∊<1;2>
Suma dwóch warunków
p∊<1;3+2
√2>
jest ok?
12 kwi 18:18
Mila:
Dobry wieczór. Dzisiaj świętuję i tylko patrzę na poczynania maturzystów.
Jutro policzę. Czy ten ostatni wynik jest zgodny z odpowiedzią ?
12 kwi 22:43
salamandra: Dobry wieczór Milu. Niestety nie posiadam odpowiedzi, dlatego dałem do weryfikacji
12 kwi 22:48
Saizou : Ja nie widzę błędu
12 kwi 23:12
salamandra: a ja chyba widzę błąd
| | p+1 | |
15:20 − chyba powinienem napisać |
| ? no bo b=−(p+1), więc −b=p+1? |
| | p | |
13 kwi 17:08
Saizou :
ale podnosisz od kwadratu
[−(p+1)]2=(p+1)2
13 kwi 17:46
salamandra: w tym wypadku nie ma to wpływu, ale musiałem się cofnąć do podpunktu a)....
13 kwi 17:50
Saizou : a może zapisałeś to tak
−(p+1)=−p−1
czyli nie ma błędu w zaspie
13 kwi 17:51
salamandra: tak, napisałem −p−1, ale −b= p+1
13 kwi 17:51