Dwiekropki: Czytam sobie to forum i troszkę się uczę.. jednak zastanawia mnie tu zadanie drugie od
dołu wstawione przez 'kar' ..
A przede wszystkim przeczytałam, że pomoc z matematyki to dla niektórych przyjemność..
więc może ktoś zechciałby mnie podszkolić z prawdopodobieństwa.? Bo jednak czytanie
definicji w różnych książkach zbyt wiele mi nie pomogło a niestety tuż tuż matura..
Bardzo mi zależy by ktoś mi to wytłumaczył.
Oto kilka z wielu zadań jakich nie potrafię.. : (
zad1/ Pięciu pasażerów wsiada do pustego tramwaju złożonego z trzech wagonów, przy czym
każdy wybiera losowo wagon. Oblicz prawdop, że przynajmniej jeden wagon zostanie pusty.
zad2/ Każdy z 5 pasażerów autobusu losowo wybiera jeden z 8 przystanków i wysiada na nim.
Oblicz prawdop, że każdy wysiądzie na innym przystanku.
zad3/ Oblicz prawdop, że spośród siedmiu przypadkowo wybranych osób co najmniej dwie
urodziły się w tym samym dniu tygodnia.
zad4/ Mamy 8 książek, wśród których są książki A i B. Ustawimy je losowo na pustej półce.
Oblicz prawdop, że:
a) książki A i B będą stały obok siebie w dowolnym porządku
b) pomiędzy a I B będą stały dwie inne książki.
Czekam na odpowiedź czy ktoś zechciałby porozmawiać ze mną na temat rozwiązań do tych
zadań.. Absolutnie nie chcę przepisywać na żywca do zeszytu bo muszę to zrozumieć.. Tzn
chcę. : )
Dziękuję za pomoc z góry.
19 lis 18:31
Dwiekropki: hmm.. chyba jednak nikt nie pomoże..
19 lis 18:41
Basia:
może ktoś pomoże, ale trochę później, teraz na prawdę nie mam czasu
19 lis 19:06
Dwiekropki: dobrze to ja będę co jakiś czas tu zaglądać. Dziękuję.
19 lis 19:23
Basia: 1. Każdemu z 5 pasażerów przyparządkowujesz numer wagonu czyli
5 → 3
czyli N=35
Jeśli jeden wagon ma być pusty to:
a) może to być każdy z nich czyli 3 możliwości
b) każdemu z 5 pasażerów przyporządkowujesz tylko jedną z dwóch wartości czyli
5 → 2
czyli n=3*25
P(A)=3*25/35=25/34=32/81
19 lis 19:45
Basia:
Każdemu z 5 pasażerów przyporządkowujesz numer przystanku czyli
5 → 8
czyli
N=85
Jeżeli każdy ma wysiąść na innym przystanku to:
dla pierwszego masz do wyboru 8 możliwości
dla drugiego już tylko 7
dla trzeciego już tylko 6
dla czwartego 5
dla piątego 4
czyli
n=8*7*6*5*4
P(A)=8*7*6*5*4/85=7*6*5*4/8*8*8*8=7*6*5/8*8*8*2=7*3*5/8*8*8=105/512
19 lis 19:51
Basia:
A teraz spróbuj sam rozwiązać pozostałe. Zajrzę tu za godzinę. Napisz czy sobie
poradziłeś.
19 lis 19:52
Dwiekropki: Wszytsko ładnie wygląda tylko że ma wyjść 31/81.. choć wydaje mi się być poprawnym
rozwiązaniem : ) dziękuję.
19 lis 19:53
Dwiekropki: [Sama] : ) już będę próbować! : )
19 lis 19:54
Basia: Nie doczytałam. Przynajmniej jeden pusty. Czyli mogą być też dwa puste czyli dochodzą
jeszcze 3 możliwości (wszyscy w 1 lub 2 lub 3).
P(A)=(3*25+3)/35=33/81
ale jak widać to też nie 31/81
19 lis 20:15
Basia: Czasami w odpowiedziach są błędy. Jeszcze to przemyślę. Powodzenia
19 lis 20:17
Dwiekropki: hmm.. dobrze.. proszę się nie przejmować. Może coś wymyślę.
19 lis 20:18
Dwiekropki: mam rozwiązanie do 4. a)
omega= 8 nad 2 czyli 28
Moc A= 7
P(A) =1/4
Dobrze myślę..?
b) omega ta sama
A=5
P(A)=5/28
19 lis 20:30
Basia:
Czwarte jest nieco inne i chyba najtrudniejsze.
Porządkujesz 8 różnych elementów, różnowartościowo bo nie możesz na jednym miejscu
postawić 2 książek ani jednej książki na dwóch miejscach czyli
N=8!
1. jeżeli postawisz A na 1 ⇒ B musi być na 2, pozostałych 6 dowolnie czyli 6!
2. jeżeli postawisz A na 8 ⇒ B musi być na 7, pozostałych 6 dowolnie czyli 6!
3. jeżeli A postawisz na 2,3,4,5,6,7 to dla B masz 2 możliwości: odpowiednio 1 lub3, 2
lub 4 itd., pozostałe jw. czyli 6!
n=6!+6!+6*2*6!=14*6!
P(A)=14*6!/8!=14/7*8=2/8=1/4
19 lis 20:39
Dwiekropki: b) w takim razie też inaczej.. hmm .. ; /
omega=8!
A
_
A B
A moc= 5*2!*4!
19 lis 20:52
Basia: ta odpowiedź jest chyba do b) poczekaj przeliczę
19 lis 21:00
kit:
=
A = 5*2! *6!
19 lis 21:07
Basia: też mi inaczej wychodzi a skąd tam 4! to juz całkiem nie wiem
to można "ręcznie" rozpisać
A=1 B=4 * 6!
A=2 B=5 * 6!
A=3 B=6 * 6!
A=4 (B=1 lub B=7) *6!
A=5 (B=2 lub B=8) *6!
A=6 B=3 * 6!
A=7 B=4 * 6!
A=8 B=5 * 6!
no to nie ma zmiłuj
n=6*6!+2*2*6!=10*6!=5*2!*6! (a nie 4!)
z jakiej książki korzystasz?
19 lis 21:15
Dwiekropki: jeny.. żadne wyniki sie nie zgadzaja.. bo ma być 5/28 w podpunkcie b. : (
19 lis 21:15
Dwiekropki: z Kłaczkowa czerwonego. - nowe opracowanie. I ujeszcze nigdy bnie było błedu w
odpowiedziach w tej książce.. hmm .. ; /
19 lis 21:16
Dwiekropki: No ale tak.. ok to jet teraz dobrze.. tylko że nie wiem skąd to się wzięło.. bo ja
przyjełam że mamy 8 kresek.. 2! to te ksiązki pomiędzy A i B 2- to AB i zrobiłam 4! bo
zostały mi jeszcze 4 miejsca..
19 lis 21:19
Basia: można, ja zakładam, ze po prostu rozrzucam dowolnie 6 pozostałych bo niby dlaczego
oddzielnie 2 a oddzielnie 4
a poprzednie dotyczy a)
w drugim nie widze błedu - te 33/81
19 lis 21:29
Basia: 4 się zgadza inny tok myślenia ale wynik ten sam
mocΩ to nie 8 nad 2 tylko 8!
19 lis 21:32
Dwiekropki: tak tak .. już 8! poprawiłam. Dziękuję bardzo za pomoc.
PS: To forum to świetne przygotowanie do matury .. : P
A poza tym może P. Basia chciałaby uczyć w mojej szkole matematyki..? ;> Przydałby Nam
się nowy nauczyciel.. : ) powodzenia w dalszej pracy.. : )
19 lis 21:38
Basia:
nie jestem nauczycielem, słowo zucha, ale magistrem matematyki owszem
19 lis 21:41
Dwiekropki: Jak coś to my zapraszamy.. pociągnąć Nas do matury.. : ))
19 lis 21:44
Basia: Trzymaj się. Miło było z Tobą pogadać. A kombinatoryki można się dobrze nauczyć z takiej
starej ksiązeczki do 4 klasy LO (sprzed reformy). Cienka, brązowa, ale autora nie
pamietam.
A jak się połapałaś, że jestem dorosła?
19 lis 21:48
prowezor:
To może doktoracik

i habilitację też

19 lis 21:49
kombinator:
autor; Ligman
19 lis 21:52
Basia: może,może
19 lis 21:55
Dwiekropki: Od razu pomyślałam, że mam 'do czynienia' z dojrzałą osobą.. : ) Napiszę do mojej
wychowawczynie to może będzie pamiętać.. dzięki Niej pokochałam Matematykę.. ale
niestety jest na chorobowym i teraz prowadzi Nas do matury kobieta, której bardzo zależy
na tym by zniechęcić Nas do matematyki. dziękuję za rady.. i będę tu wpadać pewnie dosyć
regularnie.. bo to rozwiązywanie zadań wciąga.. : )) i może w końcu się czegoś
nauczę.! : )
19 lis 21:55
Dwiekropki: OO dziękuję.!
19 lis 21:56
Basia:
Nie każdy ma talent pedagogiczny. Nie daj się zniechęcić. Powodzenia na maturze i na
studiach, bo sądzę, że się wybierasz. Bardzo mi się podobasz. Możliwe, że to
"wywąchanie" zdalne ludzi kochających matematykę. Czasem tu zajrzę, bo interesuje mnie
jak sobie radzicie z matematyką. I jakich macie nauczycieli. Mam kuzynka w maturalnej i
włos mi się czasem na głowie jeży, ale to już inna bajka.
19 lis 22:04
Dwiekropki: : )) staram się nie dać zniechęcić dlatego póki co nie rezygnuje.. Na studia się wybieram
i nie tak odległe od matematyki jakby mogło się to zdawać .. : ))
Kiedy Nauczyciel Kocha swój przedmiot całym sercem to i uczeń taki się staje.. : )) Moja
Pani Profesor to wspaniałą Kobieta.. ale już nie będę się tak rozpisywać.. : ) bo
mogłabym pisać i pisać o Niej.. : ) a jak z Panią zaczęłam rozmawiać to właśnie poczułam
się tak jakbym z Nią rozmawiała.. : )
Mam nadzieję, że jeszcze 'do napisania' .. póki dział prawdopodobieństwa się nie skończy
to pewnie będę tu często.. : ( i proszę życzyć kuzynowi powodzenia.. już za tydzień
próbna matura..!
19 lis 22:15
b.: 1/
dokładnie jeden pusty: wybieramy jeden z 3 (3 możliwości),
każdemu z 5 pasażerów przyporządkowujesz tylko jedną z dwóch wartości czyli
5 → 2
2
5, ale trzeba odjąć dwie możliwości (gdy wszyscy w jednym z 2 wagonów)
czyli 2
5-2 = 30 możliwości
2/
dokładnie dwa puste: 3 możliwości
czyli razem p-stwo =
(3*30+3)/3
5 = 31/81
błąd w rozwiązaniu z 19 lis 19:45 polega na tym, że jak się liczy po prostu 2
5 w
przypadku 1/, to jest tam również zawarta możliwość 2 pustych wagonów, ale każda z tych
możliwości jest liczona dwukrotnie!
a w poprawionej wersji z 19 lis 20:15 każda taka możliwość jest już liczona trzykrotnie
19 lis 23:03
max:
Basia czyni uwagi innym ,a sama też
nie taka nieomylna jest

(to tak na marginesie ) , bo jestem
wkurzony

Iw/g powiedzonka .. nie myli się Ten co nic nie robi


Basia mi podpadła

Mimo to pozdrawiam wszystkich nie i o - mylnych
19 lis 23:10
b.: każdemu się zdarzają pomyłki,
a jak się denerwuje, że ktoś się pomylił w rozwiązaniu, rozwiąż zadanie sam
19 lis 23:15
max:
Tezz tak uważam

i dlatego dalej bede pomagał innym ,
bo superowe jest to forum

!
19 lis 23:19
Basia:
b. zgadza się pomyliłam się kompletnie w 2 wersji, ale 31/81 to prawd. tego, że dokładnie
jeden pusty, a koleżanka miała w rozwiązaniu te 31/81 dla "przynajmniej jeden pusty" i
to się nie zgadza, bo wtedy nie odrzucasz tych trzech możliwości i masz 32/81 i nijak
inaczej być nie chce, chyba że jeszcze czegoś nie widzę.
No zresztą na zdrowy rozum prawd, tego, że przynajmniej jeden musi być większe od tego,
że dokładnie jeden.
19 lis 23:48
b.: nie, to co powyżej policzyłem to jest dla "przynajmniej jeden pusty" i wynik wychodzi
31/81
dla ,,dokładnie jeden pusty'' p-stwo jest 30/81 (bo nie *dodaję* tych 3 możliwości, że są
2 puste)
bład w rozwiązaniu z 19 lis 19:45 jest dość subtelny:
np. zdarzenie, że wagony A i B będą puste (a C nie), liczysz dwukrotnie
no bo na początku
(*) wybierasz, który ma być pusty (3 możliwości), a potem na 25 sposobów rozstawiasz
pasażerów do pozostałych dwóch
ale wtedy że wagony A i B będą puste (a C nie), liczysz:
1. gdy jako pusty wagon wybierzesz w (*) wagon A, a pasażerów wsadzisz wszystkich do C
(to jest jedna z 25 możliwości, które liczysz)
2. gdy jako pusty wagon wybierzesz w (*) wagon B, a pasażerów wsadzisz wszystkich do C
(to jest znowu jedna z 25 możliwości, które liczysz -- ale ta sama,
co poprzednio! liczysz ją podwójnie!)
20 lis 15:48