matura
f123: | | x3 | |
Uzasadnij ze rownanie |
| − 2 = 0 ma dokladnie jedno rozwiazanie |
| | x + 1 | |
11 kwi 14:56
wredulus_pospolitus:
proponowana metoda:
Krok 1) pochodna
Krok 2) ekstrema + monotoniczność
Krok 3) wartości w ekstremach
Krok 4) granice na krańcach przedziałów + punkcie nieciągłości
Krok 5) wnioski z kroków 2,3 i 4 odnośnie 'odpadających' przedziałów
Krok 6) tw. Dirichleta + monotoniczność dla jedynego przedziału w którym może być rozwiązanie
11 kwi 15:01
f123: @wreduluspospolitus to dawaj moze discorda, bo tak robie i jakos nie wychodzi
11 kwi 15:03
f123: w sumie juz sobie poradzilem
11 kwi 15:13
wredulus_pospolitus:
11 kwi 15:19
Saizou :
| | 2 | |
x3−2x−2=0 i podstawić x=y+ |
| |
| | 3y | |
i otrzymamy
obliczyć pierwiastki i powracać z podstawieniem
11 kwi 17:51
ICSP: x
3 − 2x − 2 = 0
| | −2 | |
Δ = ( |
| )3 + 1 > 0 − równanie ma jeden pierwiastek dodatni |
| | 3 | |
11 kwi 17:54
ICSP: Co wy macie z tym wyznaczaniem pierwiastków ?
11 kwi 17:55
ICSP: 17:54 − bez słowa dodatni.
11 kwi 17:56
Eta:

x≠ −1
x
3=2x+2
y=x
3 i
y=2x+2
11 kwi 17:58