matematykaszkolna.pl
grupa abelowa Ajsmen: Niech (X, ◦) będzie monoidem (e element neutralny działania ◦). Udowodnij, że jeśli dla dowolnego a ∈ X mamy równość a2 = e, to X jest grupą abelową. Wiemy, że jest monoidem, więc pozostaje nam do udowodnienia tylko to, że jest przemienna, czyli dla dowolnego a,b z X zachodzi a◦b=b◦a. I nie mam pojęcia w jaki sposób ma mi pomóc a2 = eemotka nie wiem jak to zrobić.
11 kwi 14:27
ite: a◦a=e → dla kazdego elementu istnieje element odwrotny czyli jest to grupa dopiero teraz pozostaje do udowodnienia przemienność ?
11 kwi 15:37
Ajsmen: właśnie i tego nie do końca rozumiem. A czy skoro a◦a=e to działaniem ◦ jest mnożenie?
11 kwi 15:48
Ajsmen: Bo nie widzę tak jakby wskazówki. Nie wiem w jaki sposób a2 = e ma mi pomóc z przemiennością.
11 kwi 15:53
ite: Nie mnożenie, ja po prostu zapisałam to działanie, wykorzystując informację: Niech (X, ◦) będzie monoidem. Zapisałam tak, żeby było widać, że każdy element jest sam dla siebie el.odwrotnym.
11 kwi 16:00
Ajsmen: ok, ale dalej nie rozumiem jak to się ma do udowodnienia przemienności :< . Skoro każdy element dla siebie jest elementem odwrotnym, to do Monoidu X należy tylko jeden element? Czy to w ogóle nie w tą stronę?
11 kwi 16:18
ABC: to jest klasyka gatunku a=a−1 b=b1 , ba=(ba)−1 zatem: ab=a−1b−1=(ba)−1=ba
11 kwi 16:21
Ajsmen: ok, a skąd wiedzieliśmy, że działanie ◦ to mnożenie? Bo z tego co rozumiem, dostaliśmy info, że a2=e, zatem a=a−1. Zgoda. ale teraz wchodząc w przemienność pokazujemy, że a◦b = b◦a. Rozpatrzyłeś to względem mnożenia. Skąd tylko wiedzieliśmy, że ◦ to mnożonko? :<
11 kwi 16:25
ABC: ty umiesz myśleć abstrakcyjnie? emotka żadne mnożonko tylko nie chce mi się serduszka pisać ani innego symbolu działania
11 kwi 16:30
Ajsmen: nie umiem :< ale dzięki za rozw.
11 kwi 16:33