Co z kwadratem ?
Ulahopsa: Gdy mam równania różniczkowe dy/dx= (10x+5y+2)2 to jak to wyliczyć?
gdyby nie było kwadratu to nie byłoby problemu, a tak się zastanawiam.
Proszę o wskazówki
10 kwi 22:04
Saizou :
(10x+5y+2)
2=
100x
2+25y
2+4+100xy+40x+20y
i zmienne rozdzielone
10 kwi 22:05
Banach : Nie , wykonaj podstawienie : 10x +5y +2 = t ⇒ dy/dx = ........
10 kwi 22:20
Ulahopsa: podsrawienie ok, a co potem z tym kwadratem? Robic tak jakby go nie bylo ?
10 kwi 22:22
Banach : 10x +5y +2 = t ⇒ y = 0,2( t − 10 x −2) ⇒ dy/dx = 0,2( dt/dx −10)
Czyli : 0,2( dt/dx −10 ) = t2 ⇒ dt/dx = 5 t2 +25
Dokoncz
10 kwi 22:25
Ulahopsa: podstawienie*
bo bez kwadrata to normalnie się podstawia i wiadomo
dy/dx = (10x+5y+2)
t= (10x+5y+2)
−5y=10x+2−t
i się liczy
ale jak kwadrat to co z nim ? Traktować równanie jakby go nie było ?
10 kwi 22:26
Ulahopsa: ok ale czemu 0,2 ?
10 kwi 22:33
Banach : Bo 1/5 = 0,2
10 kwi 22:33
Ulahopsa: ta 1/5 bo y−5 ?
10 kwi 22:37
Banach : 10x +5y +2 = t ⇒ 5y = t − 10x −2 → y = 0,2( t − 10 x −2) podstawowka ! ! !
10 kwi 22:40
Mariusz:
Saizou no chyba nie rozdzielone tylko Riccatiego
ale łatwej jest rozwiązać to równanie w sposób zaproponowany przez Banacha
Jeśli chodzi o Riccatiego to trzeba
1) sprowadzić do liniowego pierwszego rzędu
(ale potrzebna jest całka szczególna ale ją dość często trudno zgadnąć)
2) sprowadzić do liniowego drugiego rzędu
(po sprowadzeniu można próbować metod z szeregiem potęgowym
ale trzeba wiedzieć jak rozwiązywać równania różnicowe)
3) w nielicznych przypadkach można równanie Riccatiego sprowadzić do
równania o rozdzielonych zmiennych
| dy | |
| =100x2+25y2+4+100xy+40x+20y |
| dx | |
| dy | |
| =25y2+(100x+20)y+100x2+40x+4 |
| dx | |
Jeśli potraktujemy to równanie jako Riccatiego tak jak sugerował Saizou to musimy znaleźć
całkę szczególną
Zespoloną całkę szczegolną dość łatwo znaleźć wystarczy przewidywać ją jako
y=ax+b gdzie a,b∊ℂ
Gdybyśmy się ograniczyli do liczb rzeczywistych to
całkę szczególną byłoby nieco trudniej znaleźć
| | 2 | | √2 | |
y1(x)=−2x− |
| − |
| ctg(5√2 x) |
| | 5 | | 5 | |
11 kwi 03:56