matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Określ dziedzinę, miejsce zerowe funkcji
Brb02:
Określ dziedzinę, miejsce zerowe funkcji
2x
2x
f(x) = 1 +
+ (
)
2
+ ...
x
3
− 3
x
3
− 3
10 kwi 18:54
Leszek:
Po prawej stronie masz szereg geometryczny
2x
q=
, warunek zbieznosci | q | < 1
x
3
− 3
a
1
Oraz s
n
=
= f(x)
1 −q
10 kwi 19:01