Rozwiąż nierówność
Brb02: Rozwiąż nierówność:
−1 + cos2(x) + cos3(x) + ... ≥ cos(x)
Jakaś podpowiedź?
10 kwi 18:46
Leszek: cos
2x + cos
3x +.....+ cos
nx ≥ 1 + cos x
Prawa strona q= cosx , warunek zbieznosci | q | < 1
| | cos x | |
Sn = |
| ≥ 1 + cos x |
| | 1 − cos x | |
Dokoncz
10 kwi 18:51
Jerzy:
Przenieś −1 na prawą stronę.Z lewej masz sumę szeregu geometrycznego a1 = cos2x i q = cosx
10 kwi 18:51
Leszek: Sorry popraw Sn = .......
10 kwi 18:52
Jerzy:
@Leszek, co to znaczy: prawa strona q = cosx ?
10 kwi 18:53
Leszek: Tzn , wyrazenie po prawej stronie , nie czepiaj sie " slowek " kolego ,ja pisze na komorce
wiec to sa tylko wskazowki i wiem ze uczen szybko kojarzy o co chodzi !
10 kwi 18:56
Jerzy:
A ja piszę na maszynie do pisania kolego
10 kwi 19:02
Leszek: Kolego o godz 18.30 tez napisales wskazowke w duzym uproszczeniu dla pytania
o calkowanie przez czesci i nikt Ci nie zwraca niepotrzebnej w tym przypadku uwagi
wie troche " przy bastuj " prosze .
10 kwi 19:04
Brb02: Dzieki za podpowiedz!
Spróbowałem to rozwiązać i wyszło:
cos(x) ≥ 1 − cos
2(x)
cos
2(x) + cos(x) − 1 ≥ 0
t = cos(x), t ∊ [−1, 1]
t
2 + t − 1 ≥ 0
Δ = 1 + 4 = 5
| | −1 − √5 | | −1 + √5 | |
t ∊ (−∞, |
| ) u ( |
| , ∞) |
| | 2 | | 2 | |
t ∊ [−1, 1]
| | −1 + √5 | |
⇒ t ∊ ( |
| , 1] hm? |
| | 2 | |
| | −1 + √5 | |
i teraz cos x ∊ ( |
| , 1] |
| | 2 | |
i jak z tego uzyskać x?
10 kwi 19:07
Jerzy:
A cóż tam napisałem nie tak kolego ? BTW „przy bastuj” pisze się razem. Pozdrawiam i Zdrowych
Świąt
10 kwi 19:08
Leszek: | | cos2 x | |
Kolego Brbo2 , napisalem Ci poprawke , powinno byc Sn = |
| |
| | 1− cos x | |
Zawsze przy rozwiazywaniu tych zadan miej otwarty podrecznik i korzystaj ze wzorow !
| | cos2x | |
Czyli musisz rozwiazac nierownosc : |
| ≥ 1 + cos x |
| | 1−cosx | |
10 kwi 19:11
Leszek: Zdrowych Swiat !
10 kwi 19:13
Brb02: OK, dzieki, wtedy nierówność się upraszcza znacznie
10 kwi 19:15
Mariusz:
A co do świąt to princeps mathematicorum próbował zaprojektować algorytm obliczania
daty Wielkanocy jednak jego algorytm wymagał
a) stablicowania pewnych wartości
b) uwzględnienia poprawek
Ja znam dwa inne algorytmy pozbawione tych wad
Ciekawe czy próbowaliście zaprojektować własny algorytm obliczający tę datę
11 kwi 11:04