Układy nierówności
Shizzer:

Zbiór A (fragment zbioru A pokazano na rysunku) jest zbiorem punktów, których współrzędne
spełniają
pewien układ trzech nierówności liniowych z dwiema niewiadomymi. Znajdź taką wartość
współczynnika
b, aby prosta o równaniu y = −3x + b miała tylko jeden punkt wspólny ze zbiorem A.
Odp: b = −14
Poprawny układ równań opisujący zbiór punktów A to:
| ⎧ | x ≥ −4 | |
| ⎨ | y ≥ 12x |
|
| ⎩ | y ≤ x + 5 | |
Próbowałem zrobić to w ten sposób:
| ⎧ | y = −3x + b | |
| ⎜ | 2y ≥ 0 | |
| ⎨ | y ≥ x + 5 |
|
| ⎩ | x ≥ −4 | |
| ⎧ | 2(−3x + b) ≥ 0 | |
| ⎨ | −3x + b ≥ x + 5 |
|
| ⎩ | x ≥ −4 | |
| ⎧ | −6x + 2b ≥ 0 | |
| ⎨ | b ≥ 4x + 5 |
|
| ⎩ | x ≥ −4 | |
| ⎧ | b ≥ 3x | |
| ⎨ | b ≥ 4x + 5 |
|
| ⎩ | x ≥ −4 | |
Następnie próbowałem zrobić to w sposób graficzny. Nie znalazłem pojedynczego punktu, który
byłby w tym przypadku rozwiązaniem. Pomyślałem, że być może niedokładnie narysowałem proste
więc sprawdziłem czy proste o równaniach y=3x, y=4x+5, x=−4 przecinają się w jednym punkcie,
ale z układu równań wyszło mi, że taki punkt nie istnieje.
Proszę więc o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Wyczerpały mi się pomysły
10 kwi 18:34
Shizzer: Znalazłem błąd w swoim układzie równań dlatego spróbuję na razie sam to zadanie rozwiązać. Jak
będą problemy to dam znać
10 kwi 18:39
Shizzer: Końcowy układ równań powinien wyglądać tak (chyba):
| ⎧ | x ≥ −4 | |
| ⎨ | b ≤ 72x |
|
| ⎩ | b ≤ 4x + 5 | |
Wyobraziłem sobie, że żeby zbiór punktów ograniczających jakąś półpłaszczyznę miał dokładnie 1
rozwiązanie to proste ograniczające te półpłaszczyzny muszą się przeciąć (jeśli dobrze myślę).
Więc pasowałoby rozwiązać taki układ równań:
| ⎧ | x = −4 | |
| ⎨ | b = 72x |
|
| ⎩ | b = 4x + 5 | |
Niestety powyższy układ równań nie ma rozwiązań i nie wiem jak to ruszyć dalej.
10 kwi 18:59
Saizou :

prosta y=−3x+b jest malejąca, zatem jedynym punktem wspólnym tej prostej
oraz obszaru może być punkt A=(−4,−2)
−2=−3*(−4)+b
b=−14
10 kwi 19:10
Shizzer: Dziękuję bardzo! Świetne rozwiązanie − sprytne

Jeśli miałbym wyznaczyć jeden punkt wspólny
zbioru punktów półpłaszczyzny ograniczonej prostymi to dobrze myślałem, że trzeba znaleźć punkt
przecięcia się tych prostych granicznych? Bo tutaj jak widać można to zrobić dużo prościej i
sprytniej,
ale mając inny układ tej półpłaszczyzny chyba nie będzie to zawsze tak oczywiste?
10 kwi 19:16
Saizou : można i tak, ale byłoby o wiele więcej liczenia
10 kwi 19:26