matura
f123: Maturalne:
Nie uzywajac kalkulatora, oblicz wartosc liczbowa wyrazenia:
√500(501)(502)(503) + 1
Oczywisice wynik pomijam, raczej sposob rozwiazania sie liczy
10 kwi 17:26
ICSP: n(n+1)(n+2)(n+3) +1 = n(n+3)(n+1)(n+2) +1 = (n2 + 3n)(n2 + 3n + 1) =
= (n2 + 3n)2 + 2(n2 + 3n) + 1 = (n2 + 3n + 1)
10 kwi 17:29
ICSP: (n2 + 3n + 1)2
przecież dopisałem 2 ...
10 kwi 17:29
f123: @ICSP
10 kwi 17:30
f123: @ICSP chyba cos nie tak zrobiles
10 kwi 17:31
f123: @ICSP a nie, jednak dobrze
10 kwi 17:32
an: czy 25015012 to jest łatwiejsze od pierwotnego , da się wyliczyć bez kalkulatora
chyba za wielu w pamięci tego nie zrobi.
500*502*(502−1)(502+1)=500*502(5022−1)=500*[(500+2)3−502)=
=500(5003+6*5002+12*500+8−500−2)=5004+6*5003+11*5002+6*500=
=54*108+6*53*106+11*52+3000
62500000000
+ 750000000
+ 2750000
+ 3000
+ 1
============
63252753001
10 kwi 21:39
Mariusz:
n(n+1)(n+2)(n+3) +1 = n(n+3)(n+1)(n+2) +1 = (n2 + 3n)(n2 + 3n + 1) =
= (n2 + 3n)2 + 2(n2 + 3n) + 1 = (n2 + 3n + 1)
Nie dopisałeś poza tym podczas mnożenia popełniłeś dwa błędy
11 kwi 18:27
11 kwi 18:41
Iryt:
√(500*501*502*503+1)=5002+3*500+1
11 kwi 19:29