Algebra
pliska: Znajdź oba rozkłady na iloczyn wielomianów pierwszych nad ciałem R i C dla wielomianu
w=x8 + 16
10 kwi 16:41
Szkolniak: (x4+4)2=x8+8x4+16
x8+16=(x4+4)2−(2√2x)2
x8+16=(x4+2√2x2+4)(x4−2√2x2+4)
10 kwi 16:46
pliska: x8+16=(x4+4)2−(2√2x)2 <−− to jest rozkład nad ciałem R
x8+16=(x4+2√2x2+4)(x4−2√2x2+4) <−− a to nad ciałem C
?
10 kwi 16:52
Szkolniak: Nie, powyższe to rozkład nad ciałem R.
Nad ciałem C:
x8+16=(x4−4i)(x4+4i)
10 kwi 16:57
pliska: ah i teraz wszystko jasne, dziękuję pięknie
10 kwi 17:01
Jerzy:
16:46......w drugiej linijce: 2√2x , a nie 2√2x2
10 kwi 17:02
pliska: a jak wyglądałby rozkład nad ciałem Q?
10 kwi 17:03
ICSP: To nie jest rozkład nad ciałem R ani ciałem C.
Rozkład nad R :
x8 + 16 = (x4 + 2√2x2 + 4)(x4 − 2√2x2 + 4) =
= [x4 + 4x2 + 4 − (4 − 2√2)x2][x4 + 4x2 + 4 − (4 + 2√2)x2)] =
= [(x2 + 2)2 − (√4 − 2√2x)2][(x2 + 2)2 − (√4 + 2√2x)2] =
= (x2 + √4 − 2√2x + 2)(x2 − √4 − 2√2x + 2)*
(x2 + √4 + 2√2x + 2)(x2 − √4 + 2√2x + 2)
10 kwi 17:07
ICSP: w nie posiada pierwiastka wymiernego, więc jest nierozkładalny w Q
Natomiast w C zaproponuje wzór de Movier'a
10 kwi 17:14