matura
Kamil18: 2. Macie jakieś fajne zadanie przygotowujące do matury rozszerzonej?
10 kwi 15:06
ite:
Dla jakich wartości parametru m rówanie
(−1+2*log1/2 m)x2 − 2x + log1/2 m = 0
ma co najmniej jedno rozwiązanie?
10 kwi 16:08
Jerzy:
Wskazówka: Nie zapomnieć o sprawdzeniu m = √0.5
10 kwi 16:14
Jerzy:
A licząc wyróżnik, wygodnie podstawić: log1/2m = t
10 kwi 16:16
Kamil18: Ok zrobiłem wyszło mi 1/2<m<√2 +√2/2.
10 kwi 16:47
Kamil18: Dobra odpowiedz?
10 kwi 17:19
ford:
powinno wyjść 1/2 < m < √2
10 kwi 17:23
ford:
Oczywiście znaki ≤ zamiast <
10 kwi 17:24
ite: Dodam zadanie z tak lubianymi kątami dwuściennymi (pkt a i b):
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy.
Wyznacz cosinus kąta dwuściennego utworzonego przez:
a/ parę ścian bocznych,
b/ ścianę boczną i płaszczyznę podstawy,
c/ krawędź boczną i wysokość przeciwległej ściany bocznej.
10 kwi 17:54
Mila:
zadanie 1.
Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok. Przekątne graniastosłupa mają długości
9cm i √13 cm. Obwód podstawy równa się 18 cm, a krawędź boczna ma długość 4 cm.
Oblicz objętość tego graniastosłupa.
10 kwi 22:00
Banach : Suma dlugosci wszystkich krawedzi prostopadloscianu o podstawie kwadratu wynosi 24 cm .
Obliczyc powierzchnie calkowita prostopadloscianu o najwiekszej objetosci
10 kwi 22:08
Mila:
Zadanie 2.
Ostrosłup prawidłowy trójkątny o boku podstawy a jest wpisany w sferę, przy czym środek
tej sfery dzieli wysokość ostrosłupa w stosunku √5:1 licząc od wierzchołka .
Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
10 kwi 22:13
Mila:
Dzisiaj młodzież odpoczywa
11 kwi 00:07
f123: @Mila nie, robia kolejny arkusz
11 kwi 00:08
Mila:
Powodzenia

Dobranoc
11 kwi 00:20
Kamil18: Ite
a) 7/15
Zad 1
64 cm3
Banach
Pc=6*(8/3)3
Zad 2
V=a3*(√5+1)/24
Trochę zeszło ale było tego dużo, coc nie wiem czy dobrze
11 kwi 00:39
liceum:

Zad 3
Ile wynosi najkrótsza droga między zaznaczonymi wierzchołkami po powierzchni prostopadłościanu
jeśli a<b<c?
11 kwi 08:02
Kamil18: Czy to bedzie
√b2+c2+a
11 kwi 10:23
ite: 17:54 a/ 7/15
więc dobra odpowiedź 👍🏼
11 kwi 10:45
Kamil18: ite
b) √5/15
11 kwi 11:10
Kamil18: W tym zad 3 to dorze?
11 kwi 11:20
Banach: Banach do Kamil18 , niestety zly wynik ,
Szkic rozwiazania !
8a + 4h = 24 ⇒ h= 6−2a
V= a2h ⇒ V(a) = a2( 6 −2a) ⇒ V(a) = −2a3 +6a2
V '( a) = −6a2 + 12 a
V' (a) = 0 ⇒a= 0 lub a= 2 , h = 2
Vmax dla a= 2
Pc = 6a2 = 24 cm2
11 kwi 13:28
Kamil18: Ok tak zuważyłem ten bład u mnie. A jak wykonać to zad 3
11 kwi 13:32
Banach: F(x) = √ b2 + x2 + √ c2 + ( a − x )2
x − odleglosc punktu P lezacego na pionowej krawedzi w odleglosci od dolnego wierzcholka
Oblicz F '(x) = 0 , i.t.d ..........
11 kwi 13:41
Kamil18: "x − odleglosc punktu P lezacego na pionowej krawedzi w odleglosci od dolnego wierzcholka "
co to znaczy?
11 kwi 13:44
Banach: Na pionowej krawedzi oznacz punkt P , x − odleglosc tego punktu od dolnego wierzcholka tej
krawedzi .( patrz rysunek do zad.3)
d1 = √b2 + x2 , twierdzenie Pitagorasa dla Δ lezacego na przedniej scianie
prostopadloscianu , drugie wyrazenie dla bocznej sciany .
11 kwi 13:50
Kamil18: Jakoś nie widzę tej drogi, możesz ją jakoś zaznaczyć na rysunku?
11 kwi 13:57
ite: 17:54 b/ cos β =
√5/15 super,
możesz zacząć święta
11 kwi 14:10
Kamil18: A to zad. 3 nie wiem jak?
11 kwi 14:12
ite: Banach to na pewno wytłumaczy, ja wyjaśnie tylko, że najkrótsza droga nie musi prowadzić
(tak jak zapisałeś 10:23) po przekątnej ściany i wzdłuż którejkolwiek krawędzi.
Może przecinać krawędź, właśnie w pkcie P.
11 kwi 14:24
Kamil18: Ok choć pewnie bez rysunku nie dam rady
11 kwi 14:37
Saizou : Kamil zrób rysunek siatki tego prostopadłościanu i zaznacz szukaną odległość
11 kwi 15:31
Kamil18: Taką klasyczną siatkę?
11 kwi 15:33
Kamil18:

o chodzi o te "zielone" odcinki
11 kwi 15:42
Saizou :

|AB|=
√a2+(b+c)2
11 kwi 17:23
Kamil18: Co ozancza ten odcinek AB
11 kwi 17:36
Kamil18: To jest ta odpowiedź
11 kwi 20:22
ite: AB − najkrótsza droga między wierzchołkami A i B
11 kwi 20:35
Kamil18: Takie proste to było bez pochodnych?
11 kwi 23:18
Saizou: Nie zawsze jest potrzebny skomplikowany aparat matematyczny
12 kwi 00:07