granica
Patryk: Czy mógłby mi ktoś pomóc z obliczeniem tej granicy? Pierwszy raz liczę granicę z logarytmu i
mam pewne trudności:
lim x−>0 (log
2|x| − log
3|x|)
| | 3 | |
Doszedłem do postaci log2x*log3( |
| ) |
| | 2 | |
10 kwi 14:54
Jerzy:
limx→0+ = −∞ − ∞ = −(∞ + ∞) = − ∞ , lewostraonna identycznie. Wynik: −∞
10 kwi 15:04
Patryk: A nie powinno być −∞ − (−∞) ?
10 kwi 15:11
Jerzy:
Tak, trochę sie pospieszyłem.
10 kwi 15:14
Patryk: A jaki wyjdzie z tego wynik? Po prostu ∞ ? Bo nie da się chyba tutaj określić znaku
10 kwi 15:17
10 kwi 15:18
Patryk: O kurczę, długie to rozwiązane, ale ciekawa stronka, na pewno się przyda do sprawdzania
odpowiedzi. Dzięki
10 kwi 15:27