Zasada szufladkowa Dirichleta
Kajetan:
W wierzchołkach 100−kąta foremnego ustawiono 100 pionków, przy czym w każdym wierzchołku
ustawiono tylko 1 pionek. Wśród nich 76 pionków było niebieskich i 24 czerwone. Udowodnij, że
istnieją 4 pionki niebieskie, które są wierzchołkami tego samego kwadratu.
10 kwi 12:33
an: ile jest kwadratów ?
jeżeli damy 3 niebieskie do każdego to ile niebieskich zużyjemy, ile zostało
10 kwi 14:05
a7:

360:100=3,6
3,6*24=86,4
czyli na pewno będą mogły być na pierwszym, 26 miejscu, (51 i 76 też niebieskie pionki), gdyż
zaczynamy od pierwszego miejsca zero stopni 0
o dodajemy wszystkie czerwone pionki na
miejscach 1−24 to jest 86,4 stopnia
następnie na 90
o już przypada niebieski pionek
następnie już są tylko niebieskie pionki co 25 będzie 90
o czyli mamy kwadrat (25*3,6=90
o)
10 kwi 15:30
a7: jeśli czerwone pionki zajmą nasze miejsca 1 26 51 i 76 to bierzemy miejsca 2 27 52 77, jeśli
i te zajmą to bierzemy miejsca 3 28 53 78 itd czyli czerwone mogą nam zająć wszystkie miejsca
6 razy maksimum
czyli w końcu się uda
teraz jeśli czerwony zajmie tylko jedno miejsce to może tak zrobić 24 razy zostanie nam wciąż
wystarczająco możliwości (jedna) czyli wracamy do początku godz 15:30
10 kwi 15:40