zadanie otwarte
anonim123: Jak to rozwiązać? Punkty A,B,C,D,E,F są kolejnymi wierzchołkami sześciokąta foremnego,przy czym
A = (0,0) i D = (4,0).
Wyznacz równanie stycznej do okręgu opisanego na tym sześciokącie,przechodzącej przez punkt F
leżący w 1 ćwiartce układu współrzędnych.
10 kwi 12:06
Saizou :

F=(1,
√3)
S=(2,0)
| | √3 | |
prosto prostopadła do SF ma współczynnik równy |
| |
| | 3 | |
przechodzi ona przez punkt F
10 kwi 12:19
anonim123: Skąd F=(1,√3)?
10 kwi 12:46
Jerzy:
To wysokość trójkąta równobocznego o boku 2
10 kwi 12:51
anonim123: Dzięki
10 kwi 12:53
anonim123: A w ten sposób obliczyłam jedną współrzędną y a co z drugą?
10 kwi 12:57
anonim123: Już wiem
10 kwi 12:57
anonim123: A jeszcze mam pytanie co jest oznaczone za pomocą ASF
10 kwi 13:10
Jerzy:
ASF to trójką, ale ASF to obliczenie współczynnika kierunkowego prostej SF
10 kwi 13:14
anonim123: za pomocą jakiego wzoru został obliczony współczynnik kierunkowy?
10 kwi 13:16
Jerzy:
| | yF − yS | |
F(1,√3) oraz S(2,0) k = |
| . |
| | xF − xs | |
Mozna też prościej. Prosta SF jest nachyloha do dodatniej osi OX pod katem 120
o , a tg120
o =
−
√3
10 kwi 13:21
anonim123: A nie pod kątem 60 stopni?
10 kwi 13:29
Jerzy:
Współczynnik kerunkowy prostej, to kąt nachylenia tej prostej do dodatniej części osi OX
10 kwi 13:32
anonim123: A dlaczego pod katem 120 a nie 60?
10 kwi 13:32
anonim123: Już rozumiem
10 kwi 13:33
anonim123: Dziękuję za pomoc już wszystko jest zrozumiałe
10 kwi 13:36