10 kwi 11:50
Jerzy:
No niestety nie.
| | π | | π | |
W podanym przedziale cos jest rosnący, czyli: 3x > |
| ⇔ x > |
| |
| | 3 | | 9 | |
10 kwi 11:57
anonim123: Nie rozumiem, dlaczego moje rozwiązanie nie jest prawidłowe
10 kwi 12:01
Jerzy:
Moje też
| | 1 | | π | | 2kπ | | π | | 2kπ | |
cos3x > |
| ⇔ − |
| + |
| < x < |
| + |
| i teraz wybierz katy z |
| | 2 | | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
10 kwi 12:08
anonim123: Nie rozumiem na jakiej zasadzie zostały wybrane kąty. Rozwiązanie z książki również jest dla
mnie
niezrozumiałe nie rozumiem treści punktowanej za 3 punkty rozwiązanie zadania
https://zapodaj.net/b77e69c21d123.jpg.html
i nadal nie
wiem dlaczego moje rozwiązanie jest złe?
10 kwi 12:18
Jerzy:
| | u | | 1 | |
Dokonano podstawienia: 3x = u ⇔ x = |
| . Rozwiązano nierówność cosu > |
| w |
| | 3 | | 2 | |
przedziale
| | π | | π | |
[0, |
| ) , które wynosi u ∊ [0, |
| ) i wrócono do zniennej wyjściowej. |
| | 2 | | 3 | |
| | π | | π | | π | |
Jeśli u = |
| , to x = |
| : 3 = |
| |
| | x | | 3 | | 9 | |
10 kwi 12:29
Jerzy:
| | π | |
W ostaniej linijce miało byc: Jeśli u = |
| , to ........ oczywiscie |
| | 3 | |
10 kwi 12:29
anonim123: | | pi | | pi | | 5 | |
A dlaczego |
| jak na moim wykresie jedna druga jest przyjmowana dla |
| i |
| |
| | 3 | | 6 | | 6pi | |
?
10 kwi 12:34
Jerzy:
Jakie jest rozwiązanie nierówności cosu > 1/2 w przedziale [0,π/2) ?
10 kwi 12:37
anonim123: Właśnie tego nie jestem w stanie wyliczyć prawidłowo.
10 kwi 12:39
Jerzy:

Kropka, to π/3
Fioletowa linia to prosta: y = 1/2
Wyres cosx w przedziale [0,90) leży nad prostą w przedziale [0,π/3)
10 kwi 12:43
anonim123: Aha ja narysowałam funkcję sinus zamiast cosinusa
10 kwi 12:47
anonim123: Dziękuję za pomoc.
10 kwi 12:53