udowodnij, że działanie jest abelowe.
Karolina: Załóżmy, że dany jest system algebraiczny (X, ∗), w którym (x ∗ y) ∗ y = x, y ∗ (y ∗ x) = x
dla dowolnych x, y ∈ X. Udowodnij, że działanie to jest abelowe.
Jedyny pomysł który mam, to założenie, że jest. Taka trochę indukcja. Zakładamy, że x ∗ y = y ∗
x = c,
z tego też wynika, że c ∗ y = y ∗ c = x. Ale to trochę nie ma sensu, proszę o pomoc. Bo nie
widzę jak dźwignąć nawiasy (x ∗ y) i (y ∗ x).
10 kwi 01:48
jc:
y = (y z)z, podstawiam z=yx
y = (y (yx) )(yx) = x (yx)
xy = x(x (yx)) = yx
10 kwi 09:45