Oblicz algebraiczną postać wyrażenia stosując wzory de Moivre'a
Olek: Oblicz algebraiczną postać wyrażenia stosując wzory de Moivre'a:
Zrobiłem tak, że zamieniłem górę oraz dół na postać trygonometryczą otrzymałem
| | 2(cos23π +isin23π) | |
( |
| )10 |
| | √2(cos54π + isin{5}{4}π) | |
Podzieliłem to przez siebie i otrzymałem
| | √2 | | 7 | | −7 | |
[ |
| (cos( |
| π) + isin( |
| π))]10 |
| | 2 | | 12 | | 12 | |
zastosowałem wzór de Moivre'a
i otrzymałem takie coś
| | √2 | | 1 | |
( |
| )10(U{√3{2} − |
| i) |
| | 2 | | 2 | |
Nie mam pojęcia czy to jest w ogóle dobrze bo robię to pierwszy raz, proszę o pomoc.
PW: Koncepcja dobra, ale:
po podzieleniu zginął minus , powinno być
i dalej
| | 70π | | 70π | | 2π | | π | | √3 | |
cos(− |
| ) = cos |
| = cos(6π− |
| ) = cos |
| = |
| ) |
| | 2 | | 12 | | 12 | | 6 | | 2 | |
(trzeba podawać etapy przekształceń trygonometrycznych).
Jak na pierwszy raz nieźle

Popraw wynik.