matematykaszkolna.pl
trójkąt Kamil18: W trójkącie ABC kąty przy wierzchołkach A,B,C wyonoszą odpowiednio 45o,75o,60. Niech D,E,F będą spodkami wysokości poprowadzonych odpowiednio z wierzchołków A,B,C do przeciwległych boków. Dodatkowo niech G,H,I będą odpowiednio spotkami wysokości poprowadzonych z A na EF, B na DF oraz z C na DE. Oblicz miarę kąta HGI. Nie mam odp
9 kwi 23:12
ciekawy:
10 kwi 22:06
Bogdan: rysunek Ortocentrum trójkąta ABC (punkt S) jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt DEF i jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów wewnętrznych trójkąta DEF. |∡FES| = |∡SED| = x, |∡BSD| = |∡SDF| = y, |∡DFS| = |∡EFS| = z Na czworokątach: EBDS, DCFS, AESF można opisać okrąg, stąd |∡DSE| = 120o, |∡DSF| = 105o, |∡FSE| = 135o, Po rozwiązaniu układu równań: ΔDSE: x + y + 120o = 180o ΔDSF: y + z + 105o = 180o, ΔFSE: x + z + 135o = 180o otrzymujemy: x = 15o, y = 45o, z = 30o., trójkąt EDF jest prostokątny. Niech |EB| = c ⇒ |EC| = |AE| = c3 W prostokątnych trójkątach: ΔAEG: |∡AEG| = 90o − x = 75o ΔBEI: |∡BEI| = 90o − x = 75o, zatem te trójkąty są podobne w skali k = 3, stąd |EI| = b ⇒ |EG| = c3. Korzystając z twierdzenia cosinusów w trójkącie GEI, w którym |∡GEI| = 2x = 30o, otrzymujemy |GI| = b, więc trójkąt GEI jest równoramienny i |∡EGI| = 30o. Proszę kontynuować dalej samodzielnie. W tej figurze jest wiele ciekawych zależności.
14 kwi 13:08
Mila: Witaj Bogdanie, cieszę się , że włączyłeś się do rozwiązania tego zadania. Ja zaczęłam, ale utknęłąm, chciałam wszystko zrobić z sumy kątów w wielokątach. Napiszę I etap.
14 kwi 21:14
Bogdan: Dobry wieczór Mila, przez kilka dni zadanie czekało, co nieczęsto się tu zdarza emotka
14 kwi 22:02
Mila: rysunek Kąty w trójkącie spodkowym EDF. 1) Miary kątów w odpowiednich trójkątach prostokątnych zapisane niebieskim kolorem. 2) Miary kątów wpisanych okrąg opisany na EBDS zapisane zielonym kolorem 3) S jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów wewnętrznych ΔEDF stąd |∡E|=30o, |∡D|=90o, |∡F|=60o 4) I na razie widzę dalej tak jak u Ciebie. Chcę dalej uniknąć rachunków. Dobranoc). Dalej będzie jutro.
15 kwi 00:01
Bogdan: Mila ?
18 kwi 23:51
Eta: emotka
18 kwi 23:52
Bogdan:
 62 
No to jedziemy dalej. Przyda się przy rozwiązywaniu: sin15o =

4 
Szkic działań w kolejnych krokach: 1) Wykonując odpowiednie obliczenia stwierdzamy, że |GE| = |CH|, |∡GEC| = |∡ECH| = 15o oraz że HG ∥ EC i czworokąt ECHG jest trapezem równoramiennym. 2) Ustalamy następnie, że trójkąty FKG i FSE są podobne, |∡FGK| = |∡FES| = 15o = |∡FGH|. 3) Wiedząc, że |EGI|=30o i |∡FGH| = 15o otrzymujemy |∡HGI| = 135o. To już koniec emotka
19 kwi 23:05