trójkąt
Kamil18: W trójkącie ABC kąty przy wierzchołkach A,B,C wyonoszą odpowiednio 45o,75o,60. Niech D,E,F
będą spodkami wysokości poprowadzonych odpowiednio z wierzchołków A,B,C do przeciwległych
boków. Dodatkowo niech G,H,I będą odpowiednio spotkami wysokości poprowadzonych z A na EF, B
na DF oraz z C na DE. Oblicz miarę kąta HGI.
Nie mam odp
9 kwi 23:12
ciekawy:
10 kwi 22:06
Bogdan:

Ortocentrum trójkąta ABC (punkt S) jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt DEF i jest
punktem przecięcia dwusiecznych kątów wewnętrznych trójkąta DEF.
|∡FES| = |∡SED| = x, |∡BSD| = |∡SDF| = y, |∡DFS| = |∡EFS| = z
Na czworokątach: EBDS, DCFS, AESF można opisać okrąg, stąd |∡DSE| = 120
o,
|∡DSF| = 105
o, |∡FSE| = 135
o,
Po rozwiązaniu układu równań:
ΔDSE: x + y + 120
o = 180
o
ΔDSF: y + z + 105
o = 180
o,
ΔFSE: x + z + 135
o = 180
o
otrzymujemy: x = 15
o, y = 45
o, z = 30
o., trójkąt EDF jest prostokątny.
Niech |EB| = c ⇒ |EC| = |AE| = c
√3
W prostokątnych trójkątach:
ΔAEG: |∡AEG| = 90
o − x = 75
o
ΔBEI: |∡BEI| = 90
o − x = 75
o, zatem te trójkąty są podobne w skali k =
√3,
stąd |EI| = b ⇒ |EG| = c
√3.
Korzystając z twierdzenia cosinusów w trójkącie GEI, w którym |∡GEI| = 2x = 30
o,
otrzymujemy |GI| = b, więc trójkąt GEI jest równoramienny i |∡EGI| = 30
o.
Proszę kontynuować dalej samodzielnie.
W tej figurze jest wiele ciekawych zależności.
14 kwi 13:08
Mila:
Witaj Bogdanie, cieszę się , że włączyłeś się do rozwiązania tego zadania.
Ja zaczęłam, ale utknęłąm,
chciałam wszystko zrobić z sumy kątów w wielokątach.
Napiszę I etap.
14 kwi 21:14
Bogdan:
Dobry wieczór
Mila, przez kilka dni zadanie czekało, co nieczęsto się tu zdarza
14 kwi 22:02
Mila:

Kąty w trójkącie spodkowym EDF.
1) Miary kątów w odpowiednich trójkątach prostokątnych zapisane niebieskim kolorem.
2) Miary kątów wpisanych okrąg opisany na EBDS zapisane zielonym kolorem
3) S jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów wewnętrznych ΔEDF
stąd
|∡E|=30
o, |∡D|=90
o, |∡F|=60
o
4)
I na razie widzę dalej tak jak u Ciebie. Chcę dalej uniknąć rachunków.
Dobranoc). Dalej będzie jutro.
15 kwi 00:01
Bogdan:
Mila ?
18 kwi 23:51
Eta:
18 kwi 23:52
Bogdan:
| √6 − √2 | |
No to jedziemy dalej. Przyda się przy rozwiązywaniu: sin15o = |
| |
| 4 | |
Szkic działań w kolejnych krokach:
1) Wykonując odpowiednie obliczenia stwierdzamy, że |GE| = |CH|, |∡GEC| = |∡ECH| = 15
o
oraz że HG ∥ EC i czworokąt ECHG jest trapezem równoramiennym.
2) Ustalamy następnie, że trójkąty FKG i FSE są podobne, |∡FGK| = |∡FES| = 15
o = |∡FGH|.
3) Wiedząc, że |EGI|=30
o i |∡FGH| = 15
o otrzymujemy |∡HGI| = 135
o.
To już koniec
19 kwi 23:05