trygonometria 2
Kamil18: znów mam takie z czterema odpowiedziami
(4cos2 9o−1)(4cos2 27o−1)(4cos2 81o−1)(4cos2 243o−1)
9 kwi 22:05
Kamil18: odpowiedz to 1
9 kwi 22:31
daras: to bardzo dobra odpowiedź

czy grasz dalej
9 kwi 22:36
Kamil18: co

?
9 kwi 22:38
Mila:
sin3x=3sinx−4sin3x=sinx*(3−4sin2x)
4cos
29−1=4*(1−sin
29)−1=4−4sin
29−1=3−4sin
29
i tak samo z pozostałymi
| sin9*(3−4sin29) | | sin27*(3−4sin227) | |
| * |
| * |
| sin9 | | sin27 | |
| | sin81*(3−4sin281) | | sin243*(3−4sin2243) | |
* |
| * |
| = |
| | sin81 | | sin243 | |
| | sin27*sin81*sin243*sin729 | |
= |
| = |
| | sin9*sin27*sin81*sin243 | |
| | sin729 | | sin9 | |
= |
| = |
| =1 |
| | sin9 | | sin9 | |
9 kwi 22:39
Kamil18: Dzieki wielkie a jak robić zdania z geomtrii gdy wtrójkacie są tylko katy, wprowadzć boki?
9 kwi 22:41
Mila:
Napisz zadanie.
9 kwi 22:46
Kamil18: ok w nastepnym poscie
9 kwi 22:48