Rozwiąz rownania
rafu: Rozwiąż równania:
pomóżcie jak najszybciej plz
9 kwi 20:59
PW:
3x2 − 12 = 3(x2 − 4) = 3(x−2)(x+2)
Dzięki temu łatwo zauważyć jaka jest dziedzina równania (jakie nie mogą być x). Dalej już łatwo
− wykonać działania po lewej stronie, sprowadzić obie strony do wspólnego mianownika, a potem
przyrównać liczniki.
9 kwi 21:14
PW: W b) dziedziną jest zbiór wszystkich x oprócz 4.
Łatwo rozwiązać na dwóch częściach dziedziny:
− dla x > 4 mamy równanie
− dla x < 4
Po rozwiązaniu w obu wypadkach sprawdzić czy "kandydat na rozwiązanie" należy do dziedziny.
9 kwi 21:22
Mila:
a)
2−x≠0 i 3x
2−12≠0
x≠2 i 3*(x
2−4)≠0⇔(x−2)*(x+2)≠0⇔x≠2 i x≠−2
D
r=R\{−2,2}
| 1 | | 2−x | | 6−x | |
| − |
| = |
| |
| 2−x | | 2−x | | 3*(x−2)*(x+2) | |
| 1−2+x | | 6−x | |
| = |
| /*3*(x−2)(x+2) |
| 2−x | | 3*(x−2)*(x+2) | |
(x−1)*(−3)*(x+2)=6−x
−3*(x
2+2x−x−2)=6−x
−3x
2−3x+6=6−x
−3x
2−2x=0
x*(−3x−2)=0
x=0 lub −3x=2
9 kwi 21:25
Mila:
Myślałam, że chcesz się nauczyć , a Ty chcesz wysłać zadanie tu rozwiązane jako swoją pracę.
Nieładnie

Przynajmniej postaraj się popatrzeć na to a potem spróbuj sam rozwiązać.
9 kwi 21:32
rafu: Ok, dzięki wszystkim za pomoc i wskazówki.
Życzę wszystkim wesołych świąt
9 kwi 21:42
Mila:
Dziękuję, wzajemnie ale lepiej , aby były bez wirusa
9 kwi 21:48
rafu: oj zgadzam sie w 100%
9 kwi 21:55