znajdz pierwiastki rownania
rafu: Rozwiąż równania:
a) 1/(2−x)−1=(6−x)/(3x2−12)
b) 12/|x−4| =x
pomóżcie jak najszybciej plz
9 kwi 20:25
ABC: gdzie ci się spieszy przecież ferie są i nie wolno zadawać prac domowych
9 kwi 20:57
rafu: no wlasnie musze to zadanie wysłać do jutra
9 kwi 21:00
ABC:
drugie jest przecież łatwe rozważasz dwa przypadki
| | 12 | |
1)x<4 rozwiązujesz |
| =x |
| | 4−x | |
| | 12 | |
2)x>4 rozwiązujesz |
| =x |
| | x−4 | |
w pierwszym masz równanie 12=(4−x)x , 12=4x−x
2, x
2−4x+12=0 , które nie ma pierwiastków
rzeczywistych
w drugim 12=(x−4)x , 12=x
2−4x, x
2−4x−12=0 , (x−6)(x+2)=0 ma dwa pierwiastki −2, 6 ale jeden
nie spełnia warunku x>4
ostatecznie x=6 jest jedynym rozwiązaniem
9 kwi 21:15
rafu: ok dzięki
zycze wesołych swiat
9 kwi 21:45
janek191:
| 1 | | 6 −x | |
| −1 = |
| |
| 2−x | | 3 x2 − 12 | |
9 kwi 21:48