granice funkcji wielu zmiennych
izkaa: Oblicz granicę:
| | x3+y3 | |
lim(x,y)→(0,0) |
| |
| | x3−y3 | |
9 kwi 19:58
wredulus_pospolitus:
granica nie istnieje
9 kwi 20:09
Leszek: Poniewaz , niech x= 0 i y =1/n , lim y3/ (−y3 ) = −1 dla n→∞
Oraz dlay = 0 i x=1/n , lim x3/x3 =1 dla n→∞
9 kwi 21:45
wredulus_pospolitus:
M.in. dlatego
9 kwi 21:45
Leszek: Tak ,ja tylko podalem szkic !
9 kwi 21:47
izkaa: dzieki
9 kwi 23:30
izkaa: a czy rozwiazanie tego tak jest dobre?
y=sinx
| x3+sin3x | |
| = stosuje potrojnie hopitala = |
| x3−sin3x | |
| | 6+6cos3x−21sin2xcosx | | 12 | |
|
| = |
| = ∞ |
| | 6−6cos3x+21sin2xcosx | | 0 | |
wiec nie ma granicy
9 kwi 23:44
wredulus_pospolitus:
jest różnica pomiędzy:
− nie ma granicy (granica nie istnieje)
a
− funkcja jest rozbieżna do +∞
10 kwi 00:35
izkaa: tonie mam pojecia jak to zrobic
10 kwi 11:02
Leszek: Tak nie mozna dowolnie sobie przyjmowac , y = sin x , y = tg x , y = ln( x+1) i.t.d
Mozna przyjac y = 1/n i n →∞ , wowczas y → 0 lub x = 1/n , n → ∞ , to x →0
10 kwi 13:42
izkaa: ok dzięki znalazlam taki sposob gdzies na necie ale widocznie cos zle zrozumialam
10 kwi 13:46
Leszek: Ogolnie mozna tak robic , np. gdy x → 2 , to xn = 2 + 1/n , n→∞
10 kwi 13:55