trygonometria
Kamil18: Jak uproscic to wyrazienie (4 cos2 9o −3) (4 cos2 27o −3)
9 kwi 19:12
Mila:
A po co?
9 kwi 21:28
Kamil18: Po prostu przedstawić w postaci np tgα
9 kwi 21:30
PW: Nie chce mi się. Gdybym musiał, to sprawdziłbym koncepcję
9 = 18 − 9 i 27 = 18 + 9.
9 kwi 21:33
Mila:
Może napisz całe zadanie, bo wyrwane z kontekstu może być trudne,
a całkiem o co innego chodzi w zadaniu.
9 kwi 21:34
Leszek: Mozna tak : cos29° = 1 − sin29°
Czyli : ( 1 − 4sin29°)(1 − 4sin227°) = ........( wzor skroconego mnozenia ) = .....
9 kwi 21:39
Kamil18: Treść
Wyrażenie jest równe i są podane 4 odpowiedzi i poprawną odpowiedzią jest tg9o, ale nie wiem
czemu.
9 kwi 21:39
Saizou :
Powalcz ze wzorem na coś(3x)=4cos3x−3cosx
9 kwi 21:43
Kamil18: Właśnie z nim kombinowałem i wieloma innymi z tablic ale ten kąt tg9o nie wiem jak
9 kwi 21:54
Kamil18: Ok już jednak wiem łatwe było
9 kwi 21:56
Mila:
| cos9*(4cos29−3) | | cos27*(4cos227−3) | |
| * |
| = |
| cos9 | | cos27 | |
| | cos27*cos81 | |
= |
| = wg wzoru 21:43 |
| | cos9*cos27 | |
=tg(9)
9 kwi 22:00
Kamil18: dzięki
9 kwi 22:05