Prawdopodobieństwo
Daniel521: Użytkownik karty kredytowej używa czterocyfrowego hasła dostępu.
Złodziej posiada program, który sprawdza jeden układ cyfr w ciągu 1 sekundy.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że złodziej karty, w czasie nie dłuższym niż 10 sekund,
dostanie się na nasze konto?
Określić także przestrzeń probabilistyczną.
Zacząłem od obliczenia ile jest możliwych haseł czyli : 104 .
Jeśli ma dostać się na nasze konto do 10 s to znaczy, że wybierze 10 haseł spośród tych 10 000.
Czyli trzeba obliczyć prawdopodobieństwo, że w tych 10 haseł które były wylosowane z 10 000
haseł
będzie to jedno które jest prawidłowe.
Tak podszedłem do tego zadania, jednak nie wiem jak teraz to obliczyć, bardzo proszę o pomoc.
9 kwi 18:44
wredulus_pospolitus:
Prosto:
| | 10 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 104 | | 103 | | 1'000 | |
9 kwi 21:44
daras: jesli złodziej podejrzał pierwsza albo i drugą cyfrę podczas wklepywania to wystarczy mu o
wiele mniej czasu
9 kwi 22:37
wredulus_pospolitus:
to będzie miał większą szansę na 'trafienie' ponieważ to radykalnie mniejszy liczbę kombinacji
jakie są możliwe.
10 kwi 00:36