planimetria
anonim123: Dany jest trapez ABCD oraz dwa styczne okręgi o środkach w punktach B i C. Uzasadnij że kąt DEA
jest kątem prostym.
Doszłam do tego że miara kąta BEA+miara kąta DEA+miara kąta DEC=180 stopni. Co należy zrobić
dalej?
9 kwi 18:28
a7: a możesz powiedzieć, gdzie jest punkt E?
9 kwi 18:31
a7: albo zrobić rysunek?
9 kwi 18:31
anonim123:

E jest punktem styczności okręgów
9 kwi 18:35
a7:

ale jaka jest treść zadania bo na moim rysunku nijak nie wychodzi 90 stopni
9 kwi 18:38
a7:
9 kwi 18:43
a7: ?
9 kwi 18:44
anonim123: Treść zadania podałam prawidłowo.
9 kwi 18:54
Mila:
Rysunek był dany?
9 kwi 18:55
a7:

∡ABC=α ∡BCD=180−α
| | 180−α | | 180−(180−α) | | α | |
∡AEB= |
| (trókąt ABE jest równoramienny) ∡DEC= |
| = |
| (trójkąt DEC |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
jest równoramienny)
| | 180−α | | α | | α | | α | |
∡AED=180−∡AEB−∡DEC=180− |
| − |
| =180−90+ |
| − |
| = 90 c.n.w |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
9 kwi 19:01
9 kwi 19:09
a7: 19:01 to dobre rozwiązanie
9 kwi 19:12
Mila:
No to już masz rozwiązanie.
9 kwi 19:17
9 kwi 19:32
a7: tak
9 kwi 19:41
anonim123: A jak, bo nie mogę do tego dojść
9 kwi 19:41
a7: ∡ABE+∡BCD=180
180=180−2α+180−2β czyli α+β=90 czyli szukany ∡AED=180−α−β=180−(α+β)=180−90=90
9 kwi 19:43
a7: (∡ABE+∡BCD=180o gdyż w trapezie zawsze suma kątów przy dowolnym ramieniu jest równa 180o)
9 kwi 19:44
anonim123: Dziękuję
9 kwi 19:44
a7: no, ale rozumiesz?, czy tylko przepiszesz?
9 kwi 19:46
anonim123: robiłam tak samo tylko zapomniałam podzielic przez 2 180 w pierwszym równaniu i wychodziło że
alfa + beta =180
9 kwi 19:51
a7: ok
9 kwi 20:08
rafu: Rozwiąż równania:
a) 1/(2−x)−1=(6−x)/(3x2−12)
b) 12/|x−4| =x
pomóżcie jak najszybciej plz
9 kwi 20:52