Wskaż
Nowy : Wskaż wyrażenie o najmniejszej wartości
A. [(−6)−3]−2 B. [(−3)−2]−6 C.[−2−6]−3
9 kwi 16:46
wredulus_pospolitus:
(C) −−− bo to jako jedyna będzie liczba ujemna
9 kwi 16:47
Nowy : Czemu tak ?
9 kwi 17:08
Nowy : W C jest [(−2)−6]−3
9 kwi 17:09
wredulus_pospolitus:
bez różnicy −−− nadal −−− to jest jedyna ujemna liczba
9 kwi 17:12
a7: A. (−6)
6 będzie liczbą dodatnią, gdyż minus 6 jest w nawiasie i podniesiony do potęgi
parzystej
(−6)*(−6)=6*6
czyli (−6)(−6)(−6)(−6)(−6)(−6)=
+36*36*36
B. podobnie jak A −3 jest w nawiasie i do potęgi parzystej minusy się zniosą
czyli (−3)
12=3*3*3*3*3*3*3*3*3*3*3*3=
+81*81*81
C. minus dwa nie jest w nawiasie
| | 1 | |
mamy więc |
| czyli mamy −64*64*64 |
| | | |
9 kwi 17:16
Nowy : Przecież wszystkie są do parzystej potęgi to czemu ujemna ?
9 kwi 17:17
a7: w C minus dwa nie jest w nawiasie przy pierwszym potęgowaniu
9 kwi 17:18
a7:
C. −218=−2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2 <0
9 kwi 17:19
Nowy : Jest w nawiasie potem dopisałem, złe przepisałem
9 kwi 17:28
a7: no to
A. 36*36*36
B. 81*81*81
C 64*64*64
czyli A.
9 kwi 17:32
a7: 17:12 wredulus się pomylił
9 kwi 17:33