Ciągi cd
Esssssa: 1. Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = 32n+1
a) ciąg jest arytmetyczny b) geometryczny c) ani taki ani taki) d) stały
2. Dany jest ciąg arytmetyczny −6, −3, −0.... czterdziesty wyraz jest równy:
a) 111 b) 123 c)117 d) 139
3. Suma ośmiu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, w którym a1 = −6, r=5 wynosi:
a) 92 b) 188 c) 47 d) 201
9 kwi 15:57
Leszek: | | an+1 | |
1) an = 32n+1 , an+1 = 32n+3 ⇒ q= |
| = 9 |
| | an | |
9 kwi 16:02
Esssssa: mozna dalej?
9 kwi 16:19
wredulus_pospolitus:
2) jaki to jest ciąg

coś od siebie dodaj przynajmniej −−− odrobinę się postaraj chociaż
3) jaki jest wzór na sumę 8 początkowych wyrazów

jak inaczej zapisać a
8 
jako co
9 kwi 16:20
Esssssa: wydaje mi sie ze jest arytmetyczny
r = a2 − a1 = −3−(−6)= 3
an = a1 + (n−1)r
a40 = a1 + 39*r
a40 = −6 + 39*3 =111
9 kwi 16:27
wredulus_pospolitus:
no i brawo ... a (3)
9 kwi 16:28
Esssssa: 92 wyszło chyba hehe
9 kwi 16:31
wredulus_pospolitus:
tak
9 kwi 16:33