matura
Kamil18: Macie jakieś fajne zadanie przygotowujące do matury rozszerzonej?
9 kwi 15:27
ford:
Liczba 6655 ma n dodatnich, naturalnych dzielników. Wtedy
A. n=3
B. n=4
C. n=6
D. n=8
9 kwi 15:28
kozak: Matura przełożona, odpoczywaj
9 kwi 15:37
liczba:
6655= 51*113
n=8
9 kwi 15:43
Kamil18: Ok nie zauważyłem nawet zadania
9 kwi 15:49
ford:
To teraz takie:
Wyznacz liczbę dodatnich naturalnych dzielników liczby a, jeśli a = 62*53*44*35*26
9 kwi 15:49
Maciess: Dałeś mu praktycznie to samo zadanie.
Kamil, a jak sie do tej pory przygotowywałeś? Internet pełen zadan, arkuszy, matur probnych.
Nie wiemy co Ci doradzić, bo nie wiemy na jakim etapie jestes.
9 kwi 15:56
Kamil18: 3*4*5*6*7
9 kwi 15:58
Kamil18: A nie jeszcze wiecej

?
9 kwi 16:01
ford:
dobry trop, ale w rozkładzie na czynniki muszą być same liczby pierwsze
9 kwi 16:02
Kamil18: 3*3*4*5*5*6*7
9 kwi 16:03
ford:
to tak jakbyś napisał że 625 ma 4 dzielniki
a 52*52 ma 3*3 dzielników
9 kwi 16:07
ford:
*sorry 625 ma 5 dzielników a nie 4
9 kwi 16:08
Kamil18: To nie wiem jak to zrobić
9 kwi 16:10
ford:
przedstawiasz liczbę a w postaci iloczynu potęg o podstawach 2, 3 i 5
wykorzystując ak*am = ak+m przedstawiasz liczbę a w najprostszej postaci i dopiero na
koniec reguła mnożenia
9 kwi 16:11
Kamil18: A ok to już wiem super dzięki. Można kolejne tylko bez tych dzielników już
9 kwi 16:13
ford:
| | log32020 | |
Liczba |
| jest równa: |
| | log92020 | |
C. 2
D. 3
9 kwi 16:14
Kamil18 : 2 akurat to umiem chyba
9 kwi 16:17
ford:
To może coś na dowodzenie

Udowodnij, że dla dowolnej liczby pierwszej p liczba p
3−2p
2+7p−14 jest podzielna przez 8
9 kwi 16:23
Saizou :
Niech dany będzie trapez o podstawach długości a oraz b.
Pokazać, że długość odcinka, zawartego w trapezie, przechodzącego przez punkt przecięcia się
| | 2ab | |
przekątnych trapezu i równoległego do jego podstaw wynosi |
| |
| | a+b | |
9 kwi 16:24
Kamil18: Ford można tak?
p
3−2p
2+7
p−14=(p−2)(p
2+7)
p=6k+1 lub p=6k−1 podsatwiamy i wyciągamy przed nawias i koniec

Saizou to znam idzie z podobieństaw.
9 kwi 17:20
wredulus_pospolitus:
Kamil −−− prawie ... dorzucasz p = 2 i p = 3 (bo ich nie uwzględniłeś)
9 kwi 17:28
Kamil18: tak dla 2 to zero a dla 3 osobno trzeba policzyc
9 kwi 17:37
Kamil18: ok a jakies inne?
9 kwi 18:21
ford:
Liczby rzeczywiste a, b spełniają warunki a2*b + a*b2 = 10 oraz a3 + b3 = 100.
Oblicz (a+b)3
9 kwi 18:26
Kamil18: 130
9 kwi 18:35
Kamil18: Jak dobrze to mozna cos trudniejszego

Jak sie zwiesze to moze inni pomoga
9 kwi 18:37
ula: Kombinatoryka i funkcje:
Niech f:{1,2,3}→{1,2,3} bedzie funkcją. Ile jest fukcji g:{1,2,3}→{1,2,3} takich że f(x)=g(x)
dla co najmniej jednego x ∊{1,2,3}.
9 kwi 18:50
Kamil18: Tego nie umiem
9 kwi 19:19
Szkolniak: Czy takich funkcji jest 531?
9 kwi 19:47
Kamil18: Tak duzo

9 kwi 19:48
Szkolniak: Nie wiem czy dobrze to rozumiem − dlatego pytam

ale myślę dalej
9 kwi 19:52
Kamil18: A skad tyle Ci wyszło?
9 kwi 19:53
Szkolniak: poprawka, 513 wynik (19*27)
Nie wiem czy to jest dobrze, więc nie będę na razie tłumaczył − jeśli dobrze to postaram się
przedstawić mój tok rozumowania
9 kwi 20:03
Maciess: Szkolaniak, a ile jest wszystkich funkcji ze zbioru 3 elementowego w zbiór 3 elementowy?
9 kwi 20:08
Szkolniak: 27
9 kwi 20:09
Maciess: To jak ci wyszło 513?
9 kwi 20:12
Szkolniak: W takim razie wynik powininen być w ogóle liczbą mniejszą od 27?
9 kwi 20:15
9 kwi 20:17
Szkolniak: Teraz mi wyszło 507.. nie wiem, poddaje się
9 kwi 20:27
Kamil18: Szkolniak jak przecież 27 to wszystkie funkce ze zbioru 3 elementowego w zbiór 3 elementowy
9 kwi 20:41
rafu: Rozwiąż równania:
a) 1/(2−x)−1=(6−x)/(3x2−12)
b) 12/|x−4| =x
9 kwi 20:42
Kamil18: up
9 kwi 21:26
Kamil18: Jak liczyć kąty w trójkącie gdy nie mamy podanych żadnych boków tylko same kąty?
9 kwi 21:43
salamandra: Kąty gdy nie mamy kątów?
9 kwi 21:43
salamandra: Gdy mamy kąty*
9 kwi 21:49
Kamil18: Jak robić takie zadania czy wprowadzć boki czy nie?
9 kwi 21:53
Kamil18: Czy ktoś moze obasjaśnić tego zadania rozwiązanie:
Niech f:{1,2,3}→{1,2,3} bedzie funkcją. Ile jest fukcji g:{1,2,3}→{1,2,3} takich że f(x)=g(x)
dla co najmniej jednego x ∊{1,2,3}.
10 kwi 08:24
ABC:
policz ile masz takich przypadkow gdzie f(x)≠g(x) dla wszystkich x, i odejmij to od ilości
wszystkich funkcji
10 kwi 09:20
Kamil18: 8?
10 kwi 09:21
Jerzy:
Wszystkich funkcji masz: 3*3*3 = 27
Funkcji takich,ze f(x) ≠ g(x) , to 3 elementowe wariacje bez powtórzeń zbioru 3 elementowego,
albo jak wolisz ilość permutacji zbioru 3 elementoweg:
Ostatecznie: 27 − 6 = 19 funkcji spełniajacych warunki zadania
10 kwi 11:01
Jerzy:
Super ... oczywiście 21
10 kwi 11:01
Kamil18: Jerzy nadal nie rozumiem czemu 6
10 kwi 11:34
Kamil18: Czemu nie 23?
10 kwi 11:35
Jerzy:
Bo to jest ilość funkcji róznowartościowych , których dziedziną jest zbiór 3 − elementowy o
zbiorze wartości w zbiorze 3 elementowym.
Ogólnie ilość funkcji różnowartościowych o dziedzinie k − elementowej i o zbiorze wartości w
zbiorze n − elementowym, to k elementowe wariacje bez powtórzeń zbioru n elementowego (n ≥ k).
Jak rozwiązesz zadanie: 5 pasażerów wysiada z windy bloku 8 pietrowego. Na ile sposób mogą
wysiąść, aby każdy wysiadł na innym pietrze ?
10 kwi 11:41
Saizou :
W treści zadania masz powiedziane, że
f(x)=g(x) dla conajmiej jednego x
1) dla dokładnie jednego x∊{1, 2, 3} spełniona jest równość f(x)=g(x)
| |
=3 − wybór x, dla którego ta równość zachodzi |
| |
2*1 − uzupełnienie wartościami brakującymi
Zatem z reguły mnożenia mamy
3*3*2*1=18
2) dla dokładnie dwóch x∊{1, 2, 3} spełniona jest równość f(x)=g(x)
[równoważny przypadek, że dla dokładnie 3 x∊{1, 2, 3} spełniona jest równość f(x)=g(x)]
Takich przypadków jest 3
Łącznie mamy 21 takich funkcji
10 kwi 11:46
Jerzy:
Każdy sposób jest dobry, byle prowadził do poprawnego wyniku. Wydaje mi sie,ze sposób
odejmowania jest nieco prostszy
10 kwi 11:52
Saizou :
Bo jest

chciałem pokazać łopatologicznie
10 kwi 11:53
ite: Czy z treści podanej o 18:50 wynika, że f i g są różnowartościowe?
10 kwi 11:58
Kamil18: g(1)∊ {2,3},g(2)∊ {1,3},g(3)∊ {1,2} a to nie bedzie tyle
10 kwi 12:19
Kamil18: 27−8=19
10 kwi 12:19
Jerzy:
18:50 nie, z treści to nie wynika.
12:19 Nie będzie. Wszystkich funkcji takich,źe f(x) ≠ g(x) dla wszystkich x jest 3!
10 kwi 13:31
Jerzy:
Może tak :
Jeśli f(x) ≠ g(x) dla wszystkich x, to: g(1) może przyjąć jedną z trzech wartości ze zbioru
{1,2,3}. Wtedy g(2) może już przyjąć tylko jedną z pozostałych dwóch wartości, a g(3) już
tylko jedną.Razem: 3*2*1 = 3! = 6
10 kwi 13:38