analiza matematyczna quiz
siemka:
1.Granicę funkcji f możemy liczyć:
a) w dowolnym punkcie będącym punktem skupienia dziedziny funkcji f
b) w dowolnym punkcie należącym do dziedziny funkcji f
c) tylko w punktach będących punktami skupienia dziedziny funkcji f, które należą do dziedziny
funkcji
2.Wybierz jedno lub więcej:
a) każde otoczenie punktu a zawiera co najmniej jeden element zbioru A różny od a
b) istnieje takie otoczenie punktu a, które zawiera tylko skończoną liczbę elementów zbioru A
c) każde otoczenie punktu a zawiera nieskończenie wiele elementów zbioru A
3.Funkcja f : R2 → R ma w punkcie (x0,y0) ∊ R2 granicę równą g ∊ R jeśli dla każdego ε > 0
istnieje δ > 0
taka, że dla każdego (x, y) ∊ R2 zachodzi implikacja (x, y) ∊ S((x0,y0),δ) ⇒ f(x,y) ∊ U(g,
ε).
a) prawda
b) fałsz
Proszę o pomoc
9 kwi 13:59
wredulus_pospolitus:
1. a przykład:
f(x) = 1/x2
limx−>0 f(x) <−−− można liczyć (i liczymy), a przecież 0 nie należy do dziedziny funkcji
natomiast f(x) = c dla Df = N+ nie możemy liczyć granic bo nie mamy 'otoczenia' punktu x0
dla którego funkcja przyjmuje wartości.
9 kwi 14:28
wredulus_pospolitus:
2.
tutaj bym (stawiał) na (c)
3.
Rozumiem, że U(g, ε) oznacza otoczenie.
(a) to jest definicja granicy dla funkcji dwóch zmiennych
9 kwi 14:32
siemka:
Dzięki
9 kwi 15:04