%: Dla jakiej wartości C następująca funkcja jest gęstością prawdopodobieństwa zmiennej
losowej X
0 dla x<0
f(x)= C(1−x) dla 0 ≤ x ≤ 1
0 dla x > 1
wyszlo mi ze C=2, i cos mi tu sie nie zgadza. Chce narysowac wykres tej funkcji
i kiedy podstawiam pod C(1−x) 0 i 1 to wychodzi mi ze y=2 i y =0 no a przeciez y nie moga byc
wieksze od 1, co zrobilem zle?
9 kwi 10:29
wredulus_pospolitus:
A czemu 'y' nie może być większe od 1 w funkcji gęstości
9 kwi 10:46
%: a moze xd?
9 kwi 10:50
%: myslalem ze maksymalna wartoscia w takim wykresie dla y jest 1
9 kwi 10:50
9 kwi 10:51
wredulus_pospolitus:
W DYSTRYBUANCIE

Masz maksymalną wartość równą 1.
Ponieważ dystrybuanta oznacza jakie jest prawdopodobieństwo zyskania wyniku nie większego niż
dany x. Więc nie możemy mieć wartości większej niż 1, ponieważ prawdopodobieństwo nie
przyjmuje większej wartości niż 1.
9 kwi 10:52
wredulus_pospolitus:
spójrz sobie na np.
| | ⎧ | 0 dla x < 0 | |
| f(x) = | ⎩ | A*e−3x dla x ≥ 0 |
|
9 kwi 10:55
%: Bardzo mi pomogles, dzieki wielkie!
9 kwi 10:58