Rownoleglobok
Tosia: Na boku LM rownolegloboku KLMN wybrano punkt P. Prosta KP przecina przekątna NL w punkcie Q, a
prosta NM w punkcie R. Wykaz że |KQ| = √|QP| * |QR|
9 kwi 03:02
Leszek: Cos nie tak jest z trescia zadania , sprawdz !
Prosta NM to bok rownolegloboku !
9 kwi 15:58
wredulus_pospolitus: chodzi o przedłużenie boku NM
9 kwi 16:06
Leszek: To by sie zgadzalo .
9 kwi 16:09
Bogdan:

|KQ| = |K
1Q| = d, |QP| = e, |PT| = |TR| = c,
Teza: d =
√ e*(e + 2c)
Dowód:
Tworzymy konstrukcję:
.
1) z punktu Q kreślimy łuk o promieniu d
2) z punktu T (środek PR) prowadzimy prostopadłą do PR (symetralna PR)
3) rysujemy prostą przez punkty N, Q, L do przecięcia z symetralną PR i zaznaczamy
wspólny punkt tych prostych, to punkt S
4) z punktu S zataczamy łuk o promieniu długości |SR| = |SP| = r do przecięcia z łukiem
z punktu 1), te łuki przecinają się w punkcie K
1, odcinek QK
1 jest styczny do okręgu
o środku S i promieniu r
Stosując twierdzenie o siecznej okręgu otrzymujemy: d
2 = e*(e + 2c) ⇒ d =
√ e*(e + 2c)
co kończy dowód
9 kwi 17:53