prostokąt
mat33:
Kwadrat o obwodzie 48 i prostokąt mają wspólną przekątną
Pole części wspólnej kwadratu i prostokąta jest równe 36
Oblicz pole prostokąta
Pomoże ktoś ? pliss
8 kwi 23:54
wredulus_pospolitus:

więc tak:
d = 12
√2
a
2 + (y+x)
2 = d
2
a
2 + x
2 = (12−z)
2
12
2 + z
2 = y
2
36 = 144 − z*12
P
prostokąta = 36 + a*x
Masz układ czterech równań z czterema niewiadomymi ... wyznacz 'a' i 'x'. Podstaw do wzoru na
pole prostokąta, które Ci napisałem
9 kwi 00:15
Eta:

Wredulus "kocha" układy równań z kilkoma niewiadomymi

Można tak:
Oznaczenia na rys . dodaj komentarze..............
i ΔAMK podobny do ΔBKC w skali k=1/5
P(BKC)= 54 to P(AMK)= 54/25= 2,16
P(AMCN) = 36+2*2,16 = 40,32
=========================
9 kwi 00:31
a7:

a=12 P
Kwadratu=144 d=12
√2
144−36=108 108:2=54
PΔOCB=54 OC=AP=9 OD=PB=3
z tw. Pitagorasa
OB=DP=15
z podobieństwa ΔDOE i ΔOCB (k, k,k)
h
DAP=7,2
15/7,2=3/h
DOE h
DOE=1,44
P
PROSTOKĄTA=36+2*1/2*3*1,44=40,32
9 kwi 00:36
Eta:
9 kwi 01:15
Mila:

Bez podobieństwa:
1) |AC|=12
√2
| 1 | |
[FBC]=(144−36):2=54⇔ |
| *|BF|*12=54 |
| 2 | |
|BF|=9
|FC|
2=144+81
|FC|=15
2)Pole równoległoboku o bokach |AF|, |FC|
36=|FC|*b
36=15*b ⇔b=2.4
3) w ΔAEC: (12
√2)
2=2.4
2+a
2=
a=16.8
P
▭AECG=16.8*2.4=40.32
=====================
9 kwi 17:37