matematykaszkolna.pl
Równanie okręgu wpisanego w romb Shizzer: rysunekPunkty B = (0, 0) i D = (4, 2) są wierzchołkami kątów rozwartych rombu ABCD. Napisz równanie okręgu wpisanego w ten romb wiedząc, że kąt ostry rombu ma miarę 60o Poprawna odpowiedź: (x−2)2 + (y − 1)2 = 15{4} Długo rozwiązuję to zadanie chociaż wydaje mi się naprawdę łatwe. Być może robię gdzieś błąd myślowy albo rachunkowy. W każdym razie chciałbym tylko wiedzieć, w którym momencie popełniam błąd, że nie wychodzi mi poprawna odpowiedź. W rombie przekątne dzielą się na połowy, są do siebie prostopadłe i zawierają się w dwusiecznych kąta. Więc środek okręgu wpisanego w romb jest środkiem symetrii tego rombu, czyli punktem przecięcia przekątnych. Skoro przekątne dzielą sie na połowy to punkt S jest środkiem odcinka |BD|. S = (4 / 2, 2 / 2) = (2, 1) Równanie okręgu wpisanego w romb: (x − 2)2 + (y − 1)2 = r2 Promień jest wysokością jednego z czterech trójkątów prostokątnych powstałych wewnątrz rombu. Weźmy na przykład trójkąt SBA. Długość przyprostokątnej |BS|: |BS| = (−2)2 + (−1)2 = 5 Z funkcji trygonometrycznych: tg60o = |BS| / |AS| 3 = 5 / |AS| / * |AS| 3|AS| = 5 / : 3 |AS| = 5 / 3 = 15 / 3 Powstają 2 trójkąty podobne na podst. cechy KKK gdzie promień jest przyprostokątną naprzeciw kąta 60o. Znów z funkcji trygonometrycznych: sin60o = r / |AS| 3 / 2 = r / (15 / 3) 45 / 3 = 2r / :2 r = 45 / 6 r2 = 45 / 36 = 5 / 4 Za każdym razem ten wynik mi wychodzi podczas obliczania promienia i nie mam pojęcia co robię źle dlatego chciałbym Was bardzo prosić o pomoc w rozwiązaniu tej zagadki emotka
8 kwi 23:14
Shizzer: Poprawna odpowiedź to (x − 2)2 + (y − 1)2 = 154
8 kwi 23:17
wredulus_pospolitus: Bo masz źle zaznaczone kąty 60o i 30o Na odwrót ∡BAD = 60o więc ∡ABC = 120o więc: ∡BAS = 30o więc ∡ABS = 60o
8 kwi 23:21
Shizzer: Dziękuję. Oczywiście masz rację. Takie błędy są najgorsze
8 kwi 23:23
a7: rysunektg60=|AS|/|BS| AS=...... sin30=r/|AS| r=.............
Saizou : już chciałem pisać i znowu wredulus mnie uprzedził emotka