Dowód, trygonometria i trójkąt
Mateusz: Wykaż, że w każdym trójkącie prawdziwa jest równość (b+c)cosα + (c+a)cosβ + (a+b)cosγ = a+b+c
Domyślam się, że należy skorzystać z twierdzenia cosinusów, ale za bardzo nie wiem, jak to
zacząć.
Proszę o pomoc
8 kwi 21:29
wredulus_pospolitus:
rozumiem, że α to kąt naprzeciwko boku a

β jest naprzeciwko b

a γ na przeciwko boku c
8 kwi 21:31
wredulus_pospolitus:
jeżeli nie −−− to dodaj rysunek
8 kwi 21:32
Mateusz: Nie ma rysunku do zadania, czyli pewnie tak: α to kąt naprzeciwko boku b itd
8 kwi 21:33
Mila:

1) W ΔAKC i w ΔCKB:
| | c−x | |
cosβ= |
| ⇔c−x=a*cosβ ⇔c=b*cosα+a* cosβ |
| | a | |
2) W ΔALC i w ΔALB:
| | a−y | |
cosβ= |
| ⇔a−y=c*cosβ ⇔a=b*cosγ+c*cosβ |
| | c | |
3)W ΔCMB i w ΔAMB:
| | b−z | |
cosα= |
| ⇔b−z=c*cosα ⇔b=a cosγ+c*cosα |
| | c | |
4) a+b+c=b*cosγ+c*cosβ+a cosγ+c*cosα+b*cosα+a* cosβ ⇔
a+b+c=(b+c) cosα+(a+c) cosβ+(a+b) cosγ
==================================
cnw
9 kwi 15:54
Mateusz: Dziękuję bardzo !
14 kwi 13:44