algorytmy
ula: Mamy n− pudełek dużych, n średnich, k−małe. Można przenieść 1 duże, 2 średnie lub 4 małe
pudełka.
Jak zapisac w pseudo kodzie minimalną liczbę przejść?
8 kwi 20:42
wredulus_pospolitus:
w jednym przejściu możemy zabrać:
1 duży
2 średnie
4 małe
8 kwi 20:57
wredulus_pospolitus:
A kombinacje tego też możemy

czyli 1 średni
i 2 małe
8 kwi 20:57
wredulus_pospolitus: i cisza nastała
8 kwi 21:12
ula: Ok załóżmy że duże ma 16kg, srednie 8kg, a małe 4kg
Wiec tak jak napisałes może być
8 kwi 21:24
wredulus_pospolitus:
Czyli w jednej turze nie możesz przenieść więcej jak 16kg
Pseudokod

Sumaryczna waga wszystkich paczek = x
jeżeli 16 | x (x podzielne przez 16) to liczba przejść = x/16
w przeciwnym razie liczba przejść = [x/16] + 1
8 kwi 21:29
ula: dzięki
8 kwi 21:34