n! | ||
an = | q∊R n∊N | |
qn |
(n+1)! | n! | n+1 | ||||
an+1/a{n} = | : | = | ||||
qn+1 | qn | q |
1 | ||
ln(n!) = nln(n)−n+ | ln(n)+O(1) | |
2 |
1 | ||
ln(an) = nln(n)−(1+ln(q))n+ | ln(n)+O(1) → ∞ | |
2 |
1 + 14 +...+14n | ||
A granica czegoś takiego an = | ||
1 + 15 +...+15n |
16 | ||
Policzyłem to z sumy ciągu geometrycznego i granica wyszła mi | nie wiem czy dobrze | |
15 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |