równania różniczkowe
crazyboXer: Cześć. Proszę o wskazówki jak poradzić sobie z następującymi sytuacjami
w równaniu różniczkowym.
A) rozwiązałem przykład i wyszło mi
ln|y| = 1/7 ln |x| + C wtedy robię sztuczkę mnożąc przez e()
i mam y = x * e1/7 * eC
i nie wiem jak wyliczyć by wynik wyszedł
y = C pierwiastek siódmego stopnia x
B) nie wiem co zrobić gdy wychodzi mi
ln|y|= −ln|coś tam|+C
chodzi o to że jeden logarytm jest dodatki a ten po równa się ma minusa i nie wiem co wtedy
8 kwi 19:08
Leszek: A) ln y = (1/7) ln x + ln C
ln y = ln 7√x +ln C⇒y = C*7√x
B) ln y= − ln f(x) + ln C⇒ ln y = ln f −1(x) *C⇒ y = C* f−1(x)
8 kwi 19:13
crazyboXer: Dlaczego (1/7) ln x + ln C zamieniasz na ln pierwiastek siódmego stopnia x?
Przecież to nie potęga 1/7 tylko 1/7 w ułamku
ten moment jest trudny dla mnie
8 kwi 20:37
Leszek: Skorzystaj ze wzoru na logarytmy ( liceum )
log xk = k* log x
8 kwi 20:40