Stereometria
zadanko:

W ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz podstawy ma dlugosc a.
Sciany boczne sa trojkatami ostrokatnymi.Miara kata miedzy sasiednimi scianami
bocznymi jest rowna 2α.Wyznacz objetosc tego ostroslupa.
ΔDEB
ΔDEC
Z podobienstwa ΔDEC i ΔSOC
| | xh | |
H= |
| no i wstawiam i licze.Jest poprawnie? |
| | y | |
8 kwi 18:30
xyz: nie latwiej wykorzystac fakt ze trojkat BCD jest prostokatny?
8 kwi 19:09
zadanko: Prawdopodobnie łatwiej,czasami sobie nieświadomie życie utrudniam
8 kwi 19:11
xyz:
| | | | | | a | |
sinα = |
| , stąd x = |
| = |
| |
| | x | | sinα | | 2*sinα | |
Pole trójkąta SBC (czyli ściany bocznej):
| | 1 | |
P = |
| *a*hb (gdzie hb − wysokość sciany bocznej padająca na krawędź a) |
| | 2 | |
| | 1 | |
Pole to można wyrazić również poprzez |
| * |SC| * x |
| | 2 | |
zatem
| 1 | | 1 | |
| *a*hb = |
| * |SC| * x |
| 2 | | 2 | |
| | a | |
a * hb = |SC| * |
| /:a (bo a>0) |
| | 2*sinα | |
|SC| = h
b * 2sinα
wiadomo jeszcze (z pitagorasa dla polowy sciany SBC) ze
| 1 | |
| a2 + hb2 = hb2 * 4sin2α |
| 4 | |
stąd h
b2 = ...
i na koniec pitagoras w tym trójkącie:
H − wysokość całego ostrosłupa
| 1 | | 1 | | a√3 | | a√3 | |
| hp = |
| * |
| = |
| (hp − wysokość podstawy ostrosłupa) |
| 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
(odcinek zaznaczony na
brązowo)
h
b − wysokość sciany bocznej
zatem
| | 1 | | 1 | | a2√3 | |
V = |
| * Pp * H = |
| * |
| * H |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
8 kwi 19:32
xyz: btw skad wiadomo ze DEC jest prostokatny?
8 kwi 19:34
zadanko: Dzięki.
Nie wiedziałem do końca czy jest i dalej nie wiem,myślałem,że skoro ΔBCD i ΔADC są
prostokątnymi,
czyli te krawedzie BD i AD są względem CS,to pomyślałem,że ED też jest.Skoro to pytanie,to
ΔDEC nie jest prostokatny?Mam problemy z rzutami prostopadlymi
8 kwi 20:00
xyz: jednak moja pomylka,
trojkat DEC jest prostkatny
tak samo jak kazdy trojkat zbudowany z punktu D, punktu lezacego na odcinku AB i punktu C
8 kwi 20:48
xyz: Co do twojego rozw.
a wiec do momentu obliczenia y jest ok
natomiast z jakiej cechy wziales te podobienstwo to ja tego nie widze...
8 kwi 21:25
zadanko: ΔSOC i DEC są prostokątne,obaj mają kąt α i prosty więc ten następny musi być taki sam.
Porownalem tgα w SOC i DEC i te podobienstwo wzialem,ale moge sie mylic oczywiscie
8 kwi 21:39
Mila:
Nie sprawdziłeś w odpowiedzi?
Jeśli trzeba to przeliczę
8 kwi 21:42
zadanko: Nie sprawdzałem,jutro sprawdzę, chciałem tylko wiedzieć czy pomysł jest dobry więc nie trzeba
się trudzic
9 kwi 00:34