stereometria
zadanko:

W ostroslupie prawidlowym trojkatnym kat plaski przy wierzcholu ostroslupa ma miare α,zas
odleglosc
wierzcholka podstawy od krawedzi bocznej,do ktorej nie nalezy,jest rowna a.Oblicz V ostroslupa.
Z tw.cos. ΔABS
| | 2a2−2a2cosα | |
b2=2x2−2x2cosα= |
| |
| | sin2α | |
H z Pitagorasa
No i wstawic i obliczyc.Czy nie ma tu zadnego bledu/myslenie jest ok
8 kwi 17:55
Mila:
H źle obliczone .
1) h
p− wysokość podstawy
Albo
2) oblicz wysokość ściany bocznej h
b
8 kwi 18:38
zadanko: A faktycznie,mam blad rachunkowy,dziekuje.
8 kwi 18:54
Mila:
To błąd merytoryczny. Za to tracisz punkty na klasówce, egzaminie.
8 kwi 18:56
zadanko: Dlaczego błąd merytoryczny?Myślałem,że rachunkowy.Zrobiłem to tak
| | 2 | | b√3 | | b2 | |
H2=x2−( |
| h)2=x2−( |
| )2=x2− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | a2 | | 2a2−2a2cosα | |
H2= |
| − |
| =...i tu byl blad,bo nie sprowadzilem |
| | sin2α | | 3sin2α | |
| | a2 | |
do wspolnego mianownika tego |
| . |
| | sin2α | |
8 kwi 19:04
zadanko: zreszta nie znam sie,skoro merytoryczny to merytoryczny,bede wiedzial na drugi raz
8 kwi 19:07
Mila:
Tak, masz rację− błąd rachunkowy, podałeś wynik bez pośrednich obliczeń
i dlatego myślałam, że nie obliczyłeś h.
Nieporozumienie

Powodzenia w dalszych zmaganiach z zadaniami.
8 kwi 21:13