kombinatoryka i rownanie z parematrem
jestembotem: 1) Na ile sposobów można ustawić w szeregu 10 dziewcząt i 13 chłopców w taki sposób, aby
żadne dwie dziewczyny nie stały obok siebie?
2) równanie
√x2+6x+9=m
2+2 ma dwa różne rozwiązania dla wszystkich wartości parametru
należących do zbioru....
W pierwszym nie wiem jak wystartować, a w drugim wychodzi mi, że dla R.
lewa strona to |x+3|=m
2, wiec żeby miało dwa rozwiązania to m
2 >−2, czyli zawsze, a nie
ma takiej odpowiedzi
8 kwi 16:32
wredulus_pospolitus:
Metodę rozwiązywania tego typu zadań z prawdopodobieństwa prezentowałem parokrotnie na forum
... nie chce mi się tego znowu pisać ... postaram się znaleźć analogiczne i podesłać
2) |x+3| = m
2 + 2 −−−> dwa różne rozwiązania dla m ∊ R
8 kwi 16:36
jestembotem: Dzięki za pomoc. Czyli to drugie mam dobrze, a nie ma takiej odpowidzi podanej

. Całkiem
fajne te arkusze próbne, z błedami ...
8 kwi 16:38
wredulus_pospolitus:
to sprawdź która z odpowiedzi ma równoznaczny zapis z tym co podałem
wyjaśnienie do zad 1 za chwile dodam (szybciej będzie napisać niż szukać)
8 kwi 16:44
wredulus_pospolitus:
Krok 1: ustawiamy chłopaków jeden za drugim (13! sposobów)
Krok 2: dziewczyny będziemy ustawiać w następujące miejsca:
jedno miejsce przed pierwszym chłopakiem (1),
miejsca pomiędzy chłopakami (12),
jedno miejsce za ostatnim chłopakiem (1)
W sumie 14 miejsc
Więc mamy 14*13*12*11*10*9*8*7*6*5
| | 14! | | 14! | |
albo inaczej zapisując |
| czyli |
| |
| | 4! | | (14−10)! | |
8 kwi 16:46
wredulus_pospolitus:
A jakie odpowiedzi do wyboru masz w pierwszym
8 kwi 16:47
jestembotem: Dziękuję za wyjaśnienie, teraz rozumiem. Z tym drugim to taki problem, że żadna nie jest
równoważna
8 kwi 16:50
wredulus_pospolitus:
to pokaż jakie są odpowiedzi
8 kwi 16:51