Uzasadnić granicę korzystając z definicji zbieżności
Olek: Chciałem zapytać, czy dobrze rozwiązałem zadanie:
lim n→∞ n+12n−1=12
|n+12n−1−12<ε
|34n−2|<ε
34n−2<ε
3ε<4n−2
n>34ε+12
8 kwi 16:20
wredulus_pospolitus:
przekształcenia są poprawne
8 kwi 16:27
Olek: Dziękuję

Z tego co widziałem w materiałach w internecie na tym etapie zadanie się kończy.
Czy trzeba tu coś jeszcze robić?
8 kwi 16:33
wredulus_pospolitus:
nie wiem −−− nie wypowiem się ... wszystko zależy od 'poziomu' i tego jak wykładowca to
przedstawia.
'Dla mnie' (a raczej tego co było wymagane u mnie na analizie matematycznej) powyższe
przekształcenia nic nie oznaczały

Dlatego też nie wypowiem się na ten temat
8 kwi 16:50
Leszek: | | 3 | |
Pamietaj ,ze ε > 0 , czyli dla kazdego ε istnieje takie n naturalne , ze n> |
| + (1/2) |
| | 4ε | |
np. dla ε = 0,1 , n > 8 , tzn ze poczwszy od wyrazu ciagu a
9 roznica miedzy tym i nastepnymi
wyrazami ciagu i granica ciagu jest < 0,1
np. ε = 0,01 , n > 75 itd .....
8 kwi 17:13